Analýza: Není dluh jako dluh

Dušan Klimeš
22. 9. 2006 15:00
Analýza - Ministerstvo financí dnes inzerátem informuje, že "dluh veřejných financí České republiky dosáhl ke dni 11. září 2006 výše 1,3 bilionu korun".
Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý
Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

To je o čtyři sta miliard korun více, než kolik byl vládní dluh na konci minulého roku, kdy ho oznámilo ministerstvo a Český statistický úřad. Tak kde se vzala za půl roku "díra" v takové výši?

Je to tak trochu hra se slovy. "Dluh veřejných financí" totiž není to samé, co "vládní dluh", který je pravidelně zveřejňován a který je důležitý jako jedno z kritérií pro přijetí eura.

Foto: Aktuálně.cz

Kolik je vlastně dluhů?

Vládní dluh jsou skutečné závazky, které má stát, zdravotní pojišťovny a místní orgány vůči věřitelům.

Jenže dluh veřejných financí, jak ho uvádí Tlustého ministerstvo, v sobě zahrnuje i částky, které stát zatím nedluží. Jde o sumy, které se stát sice zavázal zaplatit, ale není jisté kdy a v jaké výši.

"Ministerstvo financí v inzerátu do schodku všech veřejných financí zahrnulo i podepsané garance na IPB a ekologické závazky," řekla deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Petra Krainová.

A tak - zatímco vládní dluh by měl na konci roku 2006 činit asi 969 miliard korun - deficit všech veřejných financí bude dle Vlastimila Tlustého 1,29 bilionu korun.

Banka a ekologická zátěž

Český stát "nasliboval", že ze státní kasy ještě vyplatí až 320 miliard korun. Podle ministerstva jde hlavně o 160 miliard, které by mohly padnout na splacení garancí kvůli zkrachovalé bance IPB. 

Foto: Aktuálně.cz

Nadto hrozí státu výplata dalších 159 miliard korun kvůli ekologickým zárukám Fondu privatizace.

Pro náš přístup do Evropské měnové unie a přijetí eura je ale důležitý vládní dluh počítaný metodiky ESA 95. Ten bude zřejmě činit již zmiňovaných 969 miliard korun, což je necelých 31 procent HDP.

Jelikož maastrichtská kritéria povolují až šedesátiprocentní zadlužení, stále zde existuje prostor pro "utrácení" vlády.

Pokud by však skutečně došlo na výplatu všech slíbených garancí a dluh se tak zvýšil o 320 miliard, zvýšil by se podíl na HDP na 40 procent.

Jak skutečně bude vládní dluh narůstat (a blížit se tak deficitu vládního dluhu), je těžké odhadnout. Jednotlivé garance totiž budou vypláceny v průběhu několika let - pokud vůbec. Do té doby se možná najdou i další zdroje, jak je zaplatit, a nebude nutné přistupovat k navyšování zadlužení státu.

 

Právě se děje

Další zprávy