Kalousek spustil rozklikávací státní rozpočet

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 11. 2011 20:10
Nový rozklikávací rozpočet ministerstva financí má inspirovat i další úřady a ministerstva
Foto: Jan Langer

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek chce transparentní veřejné finance a předkládá proto státní rozpočet názorněji.

Nově má tak rozpočet ministerstva financí podrobnější členění a na internetových stránkách úřadu má "rozklikávací" formu. Díky tomu lze snadno zjistit jednotlivé položky příjmů a výdajů.

Tip: Rozklikávací rozpočet najdete na stránkách MF ČR: http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/vf_rozpocet_kap312.html

Inspirace pro další ministerstva

Podobnou formu rozpočtu by měli mít podle ministra Kalouska i ostatní ministerstva a další úřady. Ministerstvo financí je proto po středečním zveřejnění nového rozpočtu k tomuto kroku také vyzvalo. "Úřadům nic nebrání zveřejnit svůj rozpočet v tomto členění, navíc s tím nebudou mít žádné dodatečné náklady," říká Miroslav Kalousek.

Ministerstvo financí bude svůj rozpočet v nové podobě aktualizovat každé čtvrtletí. Projekt Státní pokladny navíc umožní podle náměstka ministra financí Jana Gregora sledovat jednotlivé výdaje rozpočtových kapitol téměř v reálném čase.

Rozpočet MF se týká i řady úřadů

Rozpočet ministerstva financí, který letos počítá s celkovými příjmy 4,55 miliardy korun a výdaji 16,9 miliardy korun, zahrnuje i kapitoly ohledně Generálního finančního ředitelství, Generálního ředitelství cel, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a Kanceláře finančního arbitra. "Rozklikávací" rozpočet je jedním z projektů v rámci strategie konkurenceschopnosti. Ten by měl veřejnosti umožnit podrobně prostudovat hospodaření veřejných institucí.

 

Právě se děje

Další zprávy