Platební morálka firem v ČR je čím dál horší

Ekonomika Ekonomika
23. 11. 2011 15:32
České firmy opožďují platby faktur. Platí hůře než firmy v EU.
Foto: Profimedia.cz

Praha - Firmy se vymlouvají na finanční problémy zákazníků a platí své faktury čím dál později. Do třiceti dnů od vydání tak zaplatí stále méně podnikatelů.

Nyní se proto v Česku odepisuje až 3,1 procenta pohledávek. Tato čísla vycházejí z průzkumu Evropského platebního indexu společnosti Intrum Justitia. 

Zpožděné platby pohledávek mají přitom podle expertů negativní vliv na ekonomiku firem a mimo jiné i na likviditu. Navíc také zbrzďuji nové investice. Až 90 procent oslovených finančních ředitelů pak podle výzkumu tvrdí, že hlavním důvodem opožďování plateb jsou finanční problémy zákazníků. Současně 77 procent z nich je také přesvědčeno, že k zadržování plateb dochází záměrně.

Situace se bude asi stále zhoršovat

"Jsou to podstatně vyšší hodnoty, než v minulých letech. To podtrhují i odhady, že rizika opožděných plateb ze strany zákazníků dál porostou. Loni si to myslelo 23 procent respondentů, letos už je to třetina," upozorňuje Viktória Grossová, generální ředitelkam společnosti Intrum Justitia, která se zabývá právě řízením pohledávek.

Jak vypadá typická neuhrazená pohledávka

  • převzetí drobného spotřebního předmětu poštou a jeho nezaplacení 
  • neplacení příspěvků třeba ve fitness

Stále podle ní platí, že společnosti v Česku se tímto způsobem dobrovolně ochuzují. Ztráty je přitom třeba minimalizovat, protože mají silný dopad na podnikání.

U nás je situace horší než v EU

Podle statistik platebních ztrát jsou české firmy dlouhodobě nad průměrem EU. Ten se letos pohybuje kolem 2,7 procenta, zatímco Česko je na úrovni tří procent. Podle Intrum Justitia přicházejí věřitelé v Evropě každý den o téměř 10 miliónů eur, protože nedostanou zaplaceno za odebrané zboží a služby.

Letošní průzkum platebních rizik ukázal, že odepsané evropské pohledávky dosáhly 330 miliard eur. To se podle Grossové bezpochyby promítá do schopnosti firem udržet si likviditu, zaměstnanost a investovat. A do budoucna to tak pravděpodobně ohrozí i výši vybraných daní, zvyší nezaměstnanost a objem dluhu. "V dlouhodobém výhledu to bude mít navíc vliv na konkurenceschopnost Evropy," tvrdí Grossová.

 

Právě se děje

Další zprávy