Ekonom on-line: Pár let nekázně - a jsme v Maďarsku

Zdeněk Mihalco, Petr Holub
19. 4. 2007 11:40
Expert hodnotí sto Topolánkových dní
Miroslav Zámečník, poradce ministra financí
Miroslav Zámečník, poradce ministra financí | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hranici sta dní - považovánou za férový limit, od něhož lze spustit kritiku - dnes překonává druhá vláda Mirka Topolánka. Sto dní měl kabinet na to, aby připravil a představil své kroky a myšlenky, jak hodlá dál vést zemi.

Vláda to udělala: Před pár dny představila svazek reformních zákonů. Říká, jaké budou daně, oč přijdou obce, že se bude platit u lékaře nebo že se prodraží uhlí a elekřina.

Jsou tyto nepříjemné kroky vlády dobré pro budoucí blahobyt? Na to jste se mohli od 11 hodiny ptát on-line ekonoma Miroslava Zámečníka.

Ten v rozhovoru například varoval před rozpočtovou nekázní: "V životě jsem nepomyslel, že zrovna Češi budou muset řešit hrozbu rozpočtové krize, protože kázeň v oblasti veřejných rozpočtů tady byla historicky pevně zakořeněná. Ale zpátky k otázce- ještě pár let nedisciplinovanosti a jsme v Maďarsku," uvedl například.

Nelíbí se mu ani vládní plán zdaňovat superhrubé mzdy: "Zdanění superhrubé mzdy je klasické české vytírání zraku, to bych nedělal," napsal.

Zámečník nechybí v žádném výčtu nejvýznamnějších českých ekonomů. Jeho hlavním doporučením není jen to, že v letech 1994 až 1998 zastupoval Českou republiku ve Světové bance. Ještě významnější byla jeho role v roce 1992, kdy jako poradce ministra průmyslu domluvil se Slováky, Maďary a Poláky zónu volného obchodu CEFTA.

Po roce 1990 byl poradcem ministra financí Václava Klause, v polovině 90. patřil k prvním kritikům Klausových ekonomických reforem.

V minulém volebním období se účastnil přípravy nového konkurzního zákona. Koncem minulého roku patřil do sboru externích poradců ministra financí Vlastimila Tlustého, kterému radil tvrdé škrty ve státním rozpočtu. Spolupracuje se zdravotními pojišťovnami, kterým radí, jak přispět k transformaci tuzemského zdravotnictví.

Odpovězeno: 19. 04. | 10:51Autor: ondřej siuda

Otázka: je topolákova vláda lepší než paroubkova?

Miroslav Zámečník: Ano,přinejmenším si uvědomuje, že musíme dát do pořádku veřejné rozpočty, to by měla dělat každá zodpovědná vláda. Pak už záleží na politických preferencích, co dalšího v hospodářské politice chce vláda dělat, tam mohou být rodíly, ale tohle je axiom.

Odpovězeno: 19. 04. | 10:55Autor: Miloš

Otázka: Pořád se mluví o daňové reformě, mě osobně by přinesla měsíčně zanedbatelnou úsporu. Kdy se ale konečně rázně okleští mandatorní výdaje - soc. dávky atd.? Jak chce vláda podle Vás řešit toto? Díky

Miroslav Zámečník: Vláda v téhle oblasti hodlá trochu zredukovat některé dávky, přitvrdit zneužívání jiných a zrušit automatickou indexaci. To jsou oblasti, které bych nekritizoval. Také má v "druhé etapě" záměr zavést nagativní příjmovou daň, což je nástroj, jak skutečně zvýhodnit pracovní aktivitu oproti životu na podporách. Škoda, že tím reforma nezačíná, protože tím by se dosáhlo opravdu významného ekonomického efektu.

Odpovězeno: 19. 04. | 10:58Autor: Jaroslav

Otázka: proč sotva začala, už je z ní všem na zvracdení v čele s Topolánkem, Bursíkem, Schwancenberkem, Parkanovou??? Doufám, že také začnete slovy: "Nemyslím si.....

Miroslav Zámečník: Každé vládě se povede nějaká mediální nehoda, téhle se to povedlo také a křehkost koalice se promítá do snížené schopnosti problémy v personální oblasti razantně řešit. Těmi personálními problémy nevidím výše uvedené, třeba Karel Schwarzenberk byl nějakou dobu na začátku 90.let můj šéf a měl jsem ho rád.

Odpovězeno: 19. 04. | 11:04Autor: Jan Kriz

Otázka: Dobry den pane Zamecniku,
pokud nebude soucasny reformni balik schvalen, myslite si, ze muze dojit k rozpoctove krizi, podobne te Madarske?
Dekuji za odpoved

Miroslav Zámečník: V životě jsem nepomyslel, že zrovna Češi budou muset řešit hrozbu rozpočtové krize, protože kázeň v oblasti veřejných rozpočtů tady byla historicky pevně zakořeněná.Ale zpátky k otázce- ještě pár let nedisciplinovanosti a jsme v Maďarsku. Zda zrovna neschválení balíku bude cesta do propadliště, to si netroufám tvrdit, ale v každém případě potřebujeme minimálně to utlumení mandatorních výdajů, které je v balíku rovněž obsaženo schválit rychle.

Odpovězeno: 19. 04. | 11:13Autor: Michal

Otázka: Jaký máte názor na "dvojí danění" pojištění, které nemá ve vyspělých zemích obdoby...
Co říkáte tomu, že vláda "sebere" těm, kteří platí hypotéku, zhruba polovinu tzv. daňové úspory... U hypotéky 20.000 Kč měsíčně toto představuje cca 30 tisíc ročně !!!
Jaké dáváte šance této "rádobyreformě" ???

Miroslav Zámečník: Zdanění superhrubé mzdy je klasické české vytírání zraku, to bych nedělal. Na druhé straně vám opravdu hodně ekonomů řekne, že daňové výdaje na hypotéky a subvence na tzv. stavební spoření by měly být jedny z prvních škrtů ke zjednodušení daňové soustavy a výdajovým úsporám. Problém téhle daňové reformy je v tom, jak se postavila k některým klíčovým věcem, třeba zrovna k tomu zjednodušení daně z příjmů a vyloučení vjimek. Osobně bych preferoval velkou reformu zdravotního pojištění prostřednictvím snížení sazby, které by hodně pomohlo střední třídě a financování části výdajů na zdravotnictví ze spotřebních daní- tabák, alkohol atd. Tahle úspora by pak vykompenzovala střední třídě zrušení těch výhod v podobě hypoték a stavebního spoření při současném snížení sazeb z daně z příjmů, které by bylo samo o sobě fiskálně neutrální.Ale to je o hodně jiný přístup než ten, který byl přijat.

Odpovězeno: 19. 04. | 11:14Autor: Jaroslav

Otázka: ještě jednu otázku, umožňují vůbec zákony této země lidem reálně sestavit vládu bez jediného politika a pokřiveného kulhavce totality

Miroslav Zámečník: Jaký volební zákon si poslanci schválili, takový ho máme.

Odpovězeno: 19. 04. | 11:17Autor: Maďar

Otázka: Když je tu řeč o Maďarsku, myslíte, že čeští politici vedou podobné řeči jako maďarský premiér? Měli by Češi taky vyjít do ulic? :-)

Miroslav Zámečník: Maďarský premiér trpěl chvilkovým záchvatem pravdomluvnosti, když předtím maďarské vlády dělaly fakt nezodpovědnou politiku, vcelku bez rozdílu převládající politické orientace. Na chození do ulic do v Česku není.

Odpovězeno: 19. 04. | 11:22Autor: Joska

Otázka: Nepřipadá Vám Topolánkova vláda jako Jánošíci, kteří bohatým chtějí reformou dávat (viz zastropování daní a pojistného) a chudým brát (viz zvýšení DPH, poplatky u lékaře a za léky..)? A další náhubek nám nasadí US vojenskou základnou.

Miroslav Zámečník: V jedné z předchozích odpovědí jsem napsal, že bych daňovou reformu dělal trochu jinak, ale třeba samotné polatky ve zdravotnictví jsou potřebné, jenže je potřeba zároveń podpořit konkurenci zdravotních pojišťoven, které by měly být schopny nabídnout pojištěncům, kteří léta jen přispívali, bonusy a snížení poplatků, rodinné plány s nižšími stropy apod. Radar v Brdech nepovažuji za náhubek.

Odpovězeno: 19. 04. | 11:24Autor: Martin

Otázka: Je opravdu pan Tlustý jako ekonom tak nekompetentní jak tvrdí pan Topolánek ? Pokud ne proč myslíte, že se o něm premiér takto vyjadřuje ?

Miroslav Zámečník: Mohu se k tomu nevyjadřovat kromě toho, že osobně vidím prioritu ve snížení schodků veřejných rozpočtů a každou daňovou reformu bych měřil tímhle prizmatem.

Odpovězeno: 19. 04. | 11:28Autor: igor

Otázka: Podle Vás je rozpočet na 2OO7 nejhorší, co pamatujete, věříte, že Kalousek udělá lepší na 2008?

Miroslav Zámečník: S Edou Janotou určitě, vůbec celé mnisterstvo financí úpělo, že musí sestavovat tak špatné rozpočty. Ti lidé mají profesionální hrdost. Takže rozpočet by měl být na rok 2008 lepší, pokud se jejich názoru bude naslouchat. Všude na světě platí, že ministr financí a premiér musejí být na jedné vlně, pokud jde o fiskální stabilitu- jinak jdou rozpočty do kopru a deficit do stratosféry.

Odpovězeno: 19. 04. | 11:32Autor: V. T.

Otázka: Necouvla ODS ze svých plánů na reformu až příliš? Byl by Tlustého koncept realizovatelný? Děkuji

Miroslav Zámečník: Prvních pár let bychom měli ještě vyšší schodky, pak by se to mohlo srovnat, pokud věříte Lafferově křivce. Problém s Tlustého koncepty je, že všechno sázely na to, že reforma dá ekonomice obrovský impulz, a to v době, kdy už máme vysoké deficity.Slováci byli sice radíkální, ale zároveń fiskálně dost opatrní. To mi přijde jako obezřetnější přístup.

Odpovězeno: 19. 04. | 11:39Autor: dukat

Otázka: Dobrý den,Ekonomové tvrdí, že reforma je dokonce příliš měká, to je bezpochyby pravda, ale na druhou stranu se nesmí zapomínat i na sociální hledisko dopadu reformy. Většina ekonomů se stará spíše o hospodářský výsledek ek. jako celku. Nemyslíte že by měli už i oni brát. soc. otázku v úvahu již oni?

Miroslav Zámečník: Sociální stát nezanikne, když ho celou výdajovou reformou fakticky ani neposunete před úroveň dávek v roce 2005. Sociální otázka je klíčová- je opravdu zapotřebí reformu konstruovat tak, aby ohrožené skupiny, které se nemohou bránit, nebyly deklasovány. To ale vůbec neznamená, že bychom měli tolerovat sociální systém, kde se nevyplatí přijmout práci. Což je bohužel systém, který se nám podařilo vyrobit. Kompetentní ekonom vám musí říct, že zdanění práce nesmí být prohibitivní zejména u sociálních skupin, které trpí nízkou kvalifikací- a zase jsme u negativní příjmové daně, sazeb sociálního a zdravotního pojištění. Tady je klíč.

Odpovězeno: 19. 04. | 11:40Autor: JSP

Otázka: Obávám se, že se kabinet dopustil určitého taktického pochybení, když vlastně představil veřejnosti polotovar; tím byl dán opozici do ruky klacek, kterým teď bude vládu mydlit hlava nehlava. Nemyslíte?

Miroslav Zámečník: trefil jste hřebík na hlavičku

Odpovězeno: 19. 04. | 11:45Autor: Eduard

Otázka: Jak hodnotíte platby ve zdravotníctví a
urychlený prodej nemocnic.Jak budou ošetřeny přímy, a jak budou zdaněny?

Miroslav Zámečník: Zatím se neprivatizovala jediná z hlediska zdravotního systému významná nemocnice, příjmy budou zdaněny jako u jiných obchodních společností. Platby ve zdravotnictví jsou nutné, ale dovedl bych si představit jinou konstrukci (třeba stropy přihlížející k příjmům, stropy na rodinu atd.), a také podstatně vyšší angažovanost zdravotních pojišťoven- jak jinak si mají konkurovat, než cenou a kvalitou nakupovaných služeb? Takže uvolnit prostor jejich konkurenci a zároveň je lépe hlídat. Ať se předvedou.

Odpovězeno: 19. 04. | 11:45Autor: Roko

Otázka: Kdybyste byl poslancem ODS zvedl byste pro vládní návrh "reformy" ruku ?

Miroslav Zámečník: Ano, ale ošíval bych se a předtím do toho vrtal.

Odpovězeno: 19. 04. | 11:51Autor: Brňák

Otázka: Dobrý den, nemohu se zbavit pocitu, že čeští politici chtějí reformy proto, aby bylo v budoucnu co rozkrádat, a ne proto, aby se i v budoucnu měli občané lépe. Proto občané ty reformy nechtějí. Co soudíte Vy?

Miroslav Zámečník: Některé reformy nebudou nikdy populární, s tím se nedá nic dělat. Ale fakt, že korupce je v Česku problém, že se v tmhle ohledu řadíme na úroveň trochu lépe spravovaných rozvojových zemí, by neměl dát zodpovědné vládě spát. Všechno by měla dát vláda na internet a žádná tolerance. Mimochodem, třeba v tom často citovaném Estonsku si s korupcí umějí poradit o dost lépe než u nás, a to měli ruskou okupaci o pár desetiletí déle než my.

Odpovězeno: 19. 04. | 11:53Autor: x-man

Otázka: Přeji hezký den,
nemáte dojem,že jako první krok by měl být zlikvidování nebo rázné omezení korupce,aby byl tento balíček účinný?

Miroslav Zámečník: Protikorupční opatření mají být integrální součástí každé reformy, pak je každá koruna ve veřejných zakázek zvučnější.

Odpovězeno: 19. 04. | 11:55Autor: Lubomír Procházka

Otázka: Chci se zeptat, jaký odhadujete růst průměrných mezd v nadcházejících letech, konkrétně v jaké tendenci oproti současnosti (snižující, zvyšující trend)?

Miroslav Zámečník: Při současném růstu ekonomiky a vývoje produktivity není 3-4%ní reálný růst mezd neúnosný, což je slušné tempo.

Odpovězeno: 19. 04. | 11:56Autor: Karel Novák

Otázka: 1) Lze zatížit daní z příjmu již předtím státem předepsaný odvod ze mzdy (sociál. a zdrav.pojišť.)? - viz superhrubá mzda...Žádný vyspělý evrop.stát takto nepostupuje
2) Ve kterém regionu v ČR je nejvyšší koncentrace zaměstnanců s příjmy nad a) 50tis.Kč/měs a b)80tis.Kč/měs a více?

Miroslav Zámečník: Jak vidíte, tak superhrubou mzdu danit lze:), ale málokdo na to přijde. Odpověď na druhou otázku nepochybně znáte sám.

 

Právě se děje

Další zprávy