Jediné slovo v zákoně bere peníze těm, kdo dají výpověď

Tomáš Fránek
1. 12. 2010 14:00
Právníci zabývající se spotřebitelskými spory tvrdí: V zákoně o zaměstnanosti je závažná chyba
Stavba dálnice D1 u Hulína
Stavba dálnice D1 u Hulína | Foto: Karel Toman

Brno - Jedno slovo v novele zákona o zaměstnanosti, který je součástí úsporných kroků vláda Petra Nečase, může vést k tomu, že se lidé, kteří přišli o práci ne vlastní vinou, mohou ocitnout na čas úplně bez peněz.

Podle právníků, kteří pracují pro Sdružení na obranu spotřebitelů, se závažná chyba týká lidí, kteří sice mají dostat od zaměstnavatele odstupné, ale peníze neuvidí.

Podle schváleného zákona tito lidé nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti, protože jsou po určitý čas kvůli odstupnému zabezpečeni a další peníze od státu nepotřebují. Ale to, jestli skutečně peníze dostali, nehraje žádnou roli.

Ne vyplaceno, ale přísluší

Nárok na podporu od státu tak nemají ani lidé, kteří by sice měli odstupné dostat, ale nestane se tak. "Text zákona nehovoří o tom, že nárok na podporu v nezaměstnanosti nemá ten, komu bylo odstupné vyplaceno, ale ten, komu odstupné přísluší," uvedl ve svém právní rozboru Tomáš Palla, který je poradcem Sdružení na obranu spotřebitelů.

Bez peněz tak podle něj zůstane člověk, který dá výpověď, protože mu jeho zaměstnavatel neplatí už druhý měsíc výplatu. Má sice podle zákona nárok na odstupné ve výši tříměsíčních platů, ale odstupné od firmy nedostane.

"Zaměstnanec, který ukončil takto pracovní poměr, neboť jeho finanční situace mu již neumožňovala setrvávat v pracovním poměru u nesolventního zaměstnavatele, se dostaví na úřad práce, kde mu je sděleno, že podpora v nezaměstnanosti mu bude poskytnuta až po uplynutí tří měsíců," uvedl na serveru Epravo Palla.

Lidé, kteří nedostanou odstupné, se tak mohou dostat do velmi svízelné finanční situace, která je způsobena vadnou legislativou. "To už ale zákonodárce rozhodující ve stavu nouze legislativní zřejmě nedomyslel," uvedl Palla.

Jeho právní rozbor přitom není jediný, kdo situaci kolem lidí s nárokem na odstupné kritizuje. Na to, že zákon o zaměstnanosti znevýhodňuje lidi s odstupným, už před schvalováním zákona upozorňoval politiky také veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský.

Zákon nezměníme

"Ochránce doporučil znovu zvážit návrh neposkytovat podporu v nezaměstnanosti za dobu, kdy uchazeč o zaměstnání může uspokojovat své potřeby z odstupného nebo odchodného. Je totiž otázkou, zda navrhovaná úprava nepopírá smysl a účel odstupného. Tím je v prvé řadě určitá satisfakce za nesnáze (a někdy až trauma), které ztráta zaměstnání přináší," uvedl Varvařovský ve svém návrhu poslancům.

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí je zákon v pořádku a nechystá se žádná jeho změna.

"Není nám známo, že by současné znění mělo být považováno za chybu v zákoně o zaměstnanosti nebo že by bylo uvažováno o změně tohoto ustanovení," uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Ta uvedla, že podle ministerstva mají lidé, kteří nedostanou odstupné a nemají ani nárok na podporu v nezaměstnanosti, dostatek jiných možností, jak se domoci svých práv. Mohou úřady žádat o jiné dávky.

"Mzdové nároky je možné uplatňovat pode zákona o ochraně zaměstnanců nebo je možné požádat o podporu poskytovanou v hmotné nouzi," uvedla Plívová.

 

Právě se děje

Další zprávy