Japonci na jihu Moravy nově zaměstnají osm set lidí

Tomáš Fránek
7. 9. 2007 16:42
Chystají závod na výrobu dílů pro Volva či Fordy
V nové továrně se bude vyrábět technika například do aut značky Volvo.
V nové továrně se bude vyrábět technika například do aut značky Volvo. | Foto: Volvo

Brno - Do země přichází další významná investice japonské společnosti. Firma Alps postaví nedaleko Boskovic nový závod na výrobu dílů pro automobilky a elektrotechnické firmy. Zaměstná v ní osm stovek lidí.

Vyplývá to z oznámení, které společnost zaslala úřadům kvůli posouzení vlivu budoucí továrny na životní prostředí. Nový závod firma plánuje postavit v katastru obce Sebranice na Boskovicku.

Japonských investic nejpíš přibude

Alps Electric Czech, dcera japonské Alps Electric Company, už v Česku působí.

Od roku 2000 - jako první japonský investor - vyrábí na jihu Moravy v Boskovicích komunikační techniku, dálkové ovladače a klávesnice pro přenosné počítače.

V nové továrně chce společnost podle oznámení vyrábět elektronické výrobky pro informační technologie a elektronické výrobky pro automobily. "Produkce v tomto provozu bude úzce vázána jak na jiné výrobní a kompletační provozy firmy Alps v zahraniční, tak i na tuzemské i zahraniční zákazníky," uvedla firma v oznámení.

V nové továrně tak chce firma vyrábět bluetooth adaptéry určené pro dálkové ovládání elektroniky automobilů, digitální i analogové tunery pro společnosti samsung, Philips nebo Sony.

"Automobilové sdružené přepínače budou dodávané pro společnosti VW, Ford, Volvo a jiné značky," uvedla firma v oznámení. Alps nemusí být jedinou firmou, která bude na Moravě investovat. Po setkání se zástupci japonských firem uvedl jihomoravský hejtman Stanislav Juránek že japonské společnosti uvažují o dalších miliardových investicích.

Japonské společnosti, kterých se už na jihu Moravy usadilo na dvacet, jenom na brněnské Černovické terase stovky pracovních míst. Mají tak významný vliv na snižování nezaměstnanosti. "Japonským firmám se v kraji daří a doufáme, že se jejich výsledky budou ještě zlepšovat," zhodnotil velvyslanec Hideaki Kumazawa.

Na jihu Moravy tak chtějí investovat i společnosti Aisin, Nitto Denko a SMC Corporation. Naproti tomu strojírenská společnost NTN, která chtěla ve městě investovat víc než 3,5 miliardy Kč a zaměstnat kolem 400 lidí, si svůj záměr prozatím rozmyslela.

 

Právě se děje

Další zprávy