Irský tygr se pomalu zvedá, růst HDP tu překonal odhady

ČTK ČTK
21. 3. 2013 15:02
Tempo růstu Irska patřilo k nejvyšším v eurozóně

Dublin - Irská ekonomika loni vzrostla o 0,9 procenta a překonala tak odhady analytiků, kteří počítali s nižším růstem. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila agentura Reuters.

Irsko, které kvůli finančním těžkostem v minulých letech muselo požádat o mezinárodní pomoc, tak loni zaznamenalo jedno z nejvyšších temp růstu v eurozóně.

Růst hrubého domácího produktu v posledním čtvrtletí minulého roku zůstal ve srovnání s předešlým obdobím beze změny. Za celý rok 2012 však výkon irské ekonomiky překonal odhady analytiků, kteří počítali s růstem pouze o 0,6 procenta.

Irské úřady zároveň zpřesnily údaje za loňské třetí čtvrtletí. HDP se v tomto období mezičtvrtletně snížil o 0,4 procenta místo původně avizovaného 0,2procentního růstu. Země se tak v závěru roku jen těsně vyhnula recesi, se kterou se potýkaly jiné silně zadlužené státy eurozóny.

Pro celý letošní rok počítá irská vláda s růstem ekonomiky o 1,5 procenta.

Irsko zažilo ke konci minulého desetiletí kvůli krachu realitní bubliny těžkou bankovní krizi a sanace bank vedla k neúnosným rozpočtovým deficitům a prudkému růstu státního dluhu. Země se v listopadu 2010 dohodla s EU a MMF na finanční injekci v objemu 85 miliard eur.

Minulý týden Irsko prodalo investorům své první desetileté dluhopisy, a pokročilo tak na cestě k úplnému návratu na kapitálové trhy. Má však jeden z největších rozpočtových deficitů v Evropě a nadále čelí tvrdým úsporným opatřením a zvyšování daní.


 

Právě se děje

Další zprávy