Interspar: Maso u nás bude nadále české

Petr Havel (spolupracovník redakce)
21. 2. 2007 18:00
Praha Interspar se brání nařčení agrárníků, že holdá v budoucnu prodávat prakticky samé rakouské masné výrobky.
Foto: Aktuálně.cz

Podle generálního ředitele Intersparu Martina Hrušky je tvrzení prezidenta Agrární komory Jana Veleby nepravdou a poškozuje společnost v očích zákazníků.

V letáku Agrární komory s titulkem "Likvidace českého zemědělství a české krajiny", který by měli zemědělci zítra rozdávat před prodejnami Intersparu, se přitom uvádí: "Ani kilo masa od českých producentů, rozhodli se naši rakouští přátelé z Intersparu."

Zákazníky této obchodní sítě pak zemědělci nabádají, že pokud chtějí přispět k likvidaci českého zemědělství a české krajiny, pak ať kupují rakouské vepřové a hovězí maso v příslušných obchodech.

Vyvezli jste, dovezem

Jenže skutečnost je podle Hrušky o poznání jiná. Základním důvodem změny dodavatelů byl bankrot tuzemské akciové společnosti Prima Group, která zabezpečovala značnou část dodávek masných výrobků do Intersparů.

Krach potvrzuje i ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. "Ano, tato společnost, která patřila mezi naše členy, ukončila svou činnost a i nám dluží finanční prostředky," konstatoval Katina.

"Výpadek v dodávkách masa pro naše hypermarkety způsobených koncem společnosti Prima Group jsme byli nuceni nahradit novým dodavatelem. Bohužel, čeští zpracovatelé nám nebyli schopni nabídnout své produkty v odpovídající kvalitě a množství. Proto došlo k tomu, že část masa na našich pultech bude pocházet z dovozu, ačkoli se z 80 procent jedná o maso české, tedy od tuzemských chovatelů," zdůrazňuje Hruška.

Jinými slovy, Interspar bude na rozdíl od tvrzení zemědělců prodávat tuzemské maso, které sami zemědělci vyprodukovali a vyvezli do zahraničí, kde je zpracovaly rakouské firmy.

Rozhoduje cena

Podle Hrušky má navíc společnost SPAR (provozující supermarkety Interspar) v současné době má uzavřeny smlouvy o dodávkách masa s deseti českými subjekty, jedním rakouským a dvěma importéry. Žádnému z tuzemských dodavatelů přitom společnost stávající smlouvy nevypověděla.

"Velký podíl masa na pulty prodejen dodávají navíc přímo regionální, tedy tuzemští producenti v místech a městech, kde má Interspar své hypermarkety," uvedl Hruška..
Síť těchto prodejen je přitom podle generálního ředitele jednou z posledních, která ze zahraničí masné výrobky dosud téměř nedovážela.

Hlavním cílem společnosti SPAR je nabídnout svým zákazníkům kvalitní produkty za optimální cenu. "Žádné jiné kritérium v rozhodování o dodavatelích nehraje a ani nemůže hrát roli. Čeští zpracovatelé masa bohužel nebyli schopni tento požadavek naplnit. Proto jsme se rozhodli k částečnému dovozu masa ze zemí EU," dodává Hruška.

 

Právě se děje

Další zprávy