Inflace v říjnu stoupla na 2,6 procenta

vid
8. 11. 2005 9:02
Praha - Je to nejvyšší meziroční zvýšení spotřebitelských cen v tomto roce. Oproti září stouply ceny o 0,9 procenta.

Podle Českého statistického úřadu stouply ceny oproti minulému říjnu o 2,6 procenta. V září dosahovalo meziroční tempo inflace 2,2 procent.

Oproti září byly v říjnu ceny vyšší o 0,9 procenta, i když tržní ceny zůstaly stejné. Potraviny sice zdražily, ale zlevnily se pohonné hmoty.

Meziměsíční inflaci ovlivnily především regulované ceny. Ty se v říjnu zvedly oproti předchozímu měsíci o 3,1 procenta. Nejvíce za to může zdražení nákladů na bydlení a také zvýšení koncesionářských poplatků.

Zdražil hlavně plyn a koncesionářské poplatky

Lidé zaplatí o třetinu více za televizi a o 22 procent více za rozhlas. Více peněz však vydají také studenti: poplatky za překročení normální délky studia vzrostly průměrně téměř o 9 procent. Bydlení na kolejích zdražilo kvůli novému způsobu dotací o 16 procent.

Růst regulovaných cen se projevil i v čísle, které popisuje změnu cen oproti stejnému měsíci loňského roku. Meziroční inflace se zvýšila na 2,6 procenta také kvůli regulovaným cenám - koncesionářským poplatkům, ale také kvůli zdražení plynu. Ten byl v říjnu 2004 levnější o 21,3 procenta. Ceny benzinu a nafty vzrostly meziročně o 16,1 procenta, to je ale méně než v září, kdy to bylo přes 21 procent.

Podle evropského statistického úřadu Eurostat, který měří meziroční inflaci vlastní metodikou, byla meziroční inflace v ČR 2,5 procenta. Eurostat odhaduje, že v celé Evropské unii se ceny zvýšily v průměru stejně.

 

Právě se děje

Další zprávy