GTS Novera: Telecom brání konkurenci

eko, ČTK
17. 1. 2006 16:19
Praha - Český Telecom podle konkurenční firmy GTS Novera nabízí připojení k internetu přes ADSL koncovým zákazníkům za nižší cenu, než za jakou službu prodává ostatním operátorům.
Foto: Profimédia

Ti mu tak nemohou konkurovat a ztrácí podíl na trhu. V současnosti má Telecom přes 90 procent trhu s ADSL, uvedl produktový ředitel GTS Miloš Mastník. Nabídky a akce Telecomu jsou podle mluvčího Martina Žabky v souladu s legislativou.

"Obrátili jsme se na ÚOHS a chceme, aby úřad zabránil zneužívání dominantního postavení Českým Telecomem. Podle nás je celá záležitost v rozporu se zákonem na ochranu hospodářské soutěže. Problém je v tom, že Telecom nijak nezohlednil neustále se opakující a na sebe navazující maloobchodní akční nabídky do velkoobchodních podmínek," řekla tisková mluvčí GTS Novera Denisa Schulzová.

Telecom před Vánoci přišel s akcí na službu Internet Expres, v rámci které nabízel pronájem modemu, aktivaci služby a první měsíční paušál za celkem tři koruny. Nabídka skončila v neděli.

V rámci akce bude mít Telecom od koncových zákazníků za půlmegabitové připojení příjmy 6592 korun za rok. Náklady konkurence při využití velkoobchodní nabídky Telecomu ale jsou o 800 korun ročně vyšší. Podobně nevýhodně pro alternativní operátory podle Mastníka vychází i nabídka připojení přes ADSL ve vlastní síti prostřednictvím pronajatých linek od Telecomu.

Firma proto požaduje, aby Telecom zohlednil akční nabídky ve velkoobchodní ceně. Pomoci by mohla i analýza trhu ADSL, kterou nyní provádí ČTÚ. Ta by měla určit, jaké je konkurenční prostředí na trhu a případně zavést jeho cenovou regulaci.

Telecom chce v únoru překročit hranici 300.000 zákazníků ADSL, na konci roku měl 275.000 přípojek.
 
Antimonopolní úřad dal nedávno Telecomu rekordní pokutu 205 milionů korun za zneužití dominantního postavení, když firma zahrnovala do měsíčních paušálů za telefon volné minuty.

 

Právě se děje

Další zprávy