GTS kupuje Contactel

ČTK, eko
29. 11. 2005 16:10
Praha - Společnost GTS Central Europe koupí od dánské TDC podíl 100 procent v tuzemské telekomunikační firmě Contactel.

Smlouva mezi TDC a GTS byla podepsána dnes a po právní stránce by měl být proces pravděpodobně uzavřen do konce tohoto roku, uvedla mluvčí Contactelu Markéta Šveňková. Dokončení kontraktu nyní závisí na souhlasu antimonopolního úřadu.

Cenu mluvčí neuvedla, ale podle neoficiálního zdroje by se mohla pohybovat kolem půl miliardy korun. "Zatím mohu říct, že nabídka GTS byla pro TDC velmi atraktivní," uvedla Šveňková. Loni při jednom z neúspěšných vyjednávání o prodeji se cena Contactelu pohybovala kolem deseti až 15 milionů dolarů, tedy v přepočtu mezi 250 a 370 miliony Kč.

Po prodeji Contactelu by TDC definitivně uzavřela své působení v ČR. Dánský operátor nejprve v rámci konsorcia Bivideon získal od státu podíl v Českých radiokomunikacích, se kterými v roce 1999 založil Contactel. TDC poté z radiokomunikací odešla a odkoupila od nich 50 procent v Contactelu. Do loňského roku byla jedním z vážných uchazečů o majoritu v Českém Telecomu.

Součástí GTS Central Europe je v tuzemsku největší alternativní operátor GTS Novera, který začátkem letošního roku ovládl konkurenční Aliatel. V poslední době se o GTS hovořilo také jako o jednom z vážných zájemců o firmu Tiscali ČR. Z tendru podle dostupných informací sešlo.

"Mohu ujistit stávající partnery a zákazníky firmy Contactel, že firma bude i nadále pokračovat v plnění svých závazků," uvedl generální ředitel Contactelu Peter Rafn.

Contactel je s ročními tržbami přes miliardu korun jedním z největších tuzemských telekomunikačních operátorů, ale podle neoficiálních informací stále hospodaří v červených číslech. Nabízí hlasové i datové služby a vysokorychlostní připojení k internetu přes ADSL. GTS Novera má roční tržby kolem pěti miliard, a je tak největším konkurentem Českého Telecomu.

 

Právě se děje

Další zprávy