Glaverbel investuje miliardy,chce stavět

ČTK
24. 8. 2006 13:28
Praha - Společnost Glaverbel Czech začne v závěru letošního roku stavět v Řetenicích u Teplic novou linku na výrobu plochého skla za tři miliardy korun.
Foto: www.obchod.parcifal.cz

Produkci chce zahájit na konci roku 2007, informoval dnes ČTK mluvčí firmy Petr Maxa. Provoz zaměstná 71 nových pracovníků, nyní v Řetenicích pracuje 425 lidí. Celkem jich má Glaverbel Czech 1214.

Podle Glaverbelu je důvodem stavby nové linky především vyšší poptávka po plochém skle, která má v nejbližších letech růst o sedm až osm procent ročně. Důležitou roli při rozhodování o stavbě sklárny prý hrál dostatek místních zkušených zaměstnanců, znalost trhu a možnost využít infrastrukturu v areálu Glaverbel.

"Opakovaně tvrdím, že největším bohatstvím jsou naši pracovníci, a domnívám se, že právě tohle rozhodlo o umístění této velké investice v Glaverbelu Czech," uvedl předseda představenstva Štěpán Popovič.

Výroba plochého skla je největší oblastí českého sklářského průmyslu. Podle údajů Asociace sklářského a keramického průmyslu se od roku 2002 do roku 2004 jeho produkce zvýšila z 536 tisíc na 839 tisíc tun, tedy o více než polovinu. Nová linka Glaverbelu bude mít kapacitu 700 tun denně.

Teplická sklárna, největší výrobce plochého skla ve střední a východní Evropě, patří do nadnárodní skupiny Glaverbel, která je součástí největšího výrobce skla na světě, japonské společnosti Asahi Glass. Glaverbel Czech v loňském roce vykázal tržby 7,9 miliardy korun a hospodařil se ziskem 338 milionů korun. Rok předtím měla firma zisk o více než 150 milionů vyšší. Na žebříčku největších exportérů Czech Top 100 byl v roce 2005 Glaverbel Czech na 17. místě.

 

Právě se děje

Další zprávy