Gandalovič jmenoval nového ředitele státních lesů

Martina Machová Martina Machová
2. 1. 2009 10:22
Je jím Svatopluk Sýkora. Post získal bez řádného výběrového řízení
Ministr zemědělství Petr Gandalovič
Ministr zemědělství Petr Gandalovič | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Státní podnik Lesy ČR získal s novým rokem nového generálního ředitele. Stal se jím Svatopluk Sýkora, který doposud zastával funkci správního ředitele firmy. Ministr zemědělství Petr Gandalovič ho jmenoval bez řádného výběrového řízení. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

"Pan Sýkora se už manažersky osvědčil. Během předsednictví Česka Evropské unii bychom neměli na výběrové řízení čas. A já potřebuji státní podnik rychle stabilizovat. Nebylo by fér, aby byl Sýkora třeba půl roku jen pověřen dočasným vedením," zdůvodnil pro deník své rozhodnutí Gandalovič.

Jmenování šéfa Lesů bez výběrového řízení je v ministrově pravomoci. V prosinci ovšem podle Hospodářských novin přislíbil, že výběrové řízení vyhlásí.

Podnik hospodaří s majetkem za více než 70 miliard korun a spravuje více jak polovinu veškerého lesního porostu v Česku. Předloni vykázal čistý zisk 284 milionů korun.

Sýkora na novém postu vystřídá Jiřího Nováka, který nastupuje do funkce náměstka ministra zemědělství pro lesní hospodářství. Stane se tak již sedmým ředitelem obřího státního podniku od roku 2003.

Lesy ČR hospodaří s majetkem přesahujícím 70 miliard korun
Lesy ČR hospodaří s majetkem přesahujícím 70 miliard korun | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Není přitom prvním, kterého Gandalovič jmenoval bez výběrového řízení. Již v roce 2007 se šéfem státních Lesů stal Jiří Holický, který odešel předloni.

Svatopluk Sýkora byl správním ředitelem Lesů od srpna 2007. Od letošního ledna měl být podle původního Gandalovičova záměru dočasně pověřen řízením celého podniku.

Sýkora je označován za specialistu na krizové řízení. Před nástupem do Lesů působil například ve společnostech Agropol, Benzina, Aliachem nebo ČS reality.

 

Právě se děje

Další zprávy