Gandalovič odmítl výzvy opozice, audit Lesů ČR nechystá

alt
18. 8. 2008 18:54
Špatnou zakázku na počítače šetří policie
Kalamita v lesích. Ilustrační foto.
Kalamita v lesích. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Výběrové řízení na dodávku automobilů pro státní lesy bylo v pořádku. Jinou podezřelou zakázku - na informační technologie - šetří policie a stát na ní o žádné peníze nepřišel.

Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič, pod jehož úřad Lesy ČR spadají.

Stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD) ho totiž vyzval, aby nechal ve firmě udělat forenzní audit, Gandalovič ale nic takového zatím neplánuje.

"Hospodaření LČR kontroluje dozorčí rada, ve které má opozice svého zástupce," uvedl ministr. Pochybnou zakázku na počítače pak podle něj vyšetřuje policie.

Fakturu za počítače Lesy nezaplatily

Smlouvu bez výběrového řízení podepsal bývalý šéf počítačového oddělení LČR Martin Jiránek s neznámou firmou Aventic International. Podle informací deníku MF Dnes měla firma dostat v případě vypovězení smlouvy vysoké odstupné.

"Lesy ČR dostaly fakturu na 96 milionů korun, kterou rozporují. Firmě pouze vyplatily 2,2 milionu korun za jiné služby," řekl ministr.

Jiránek patrně zneužil plnou moc, kterou měl od tehdejšího generálního ředitele LČR Jiřího Holického. Věc teď šetří policie. 

Petr Gandalovič
Petr Gandalovič | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Média přinesla i informace o zakázce na dodávku automobilů, které na jaře vyhrála společnosti OKIM. Ta působí v Ústeckém kraji, odkud je i Gandalovič, navíc v minulosti sponzorovala tamní ODS.

"Firma nabídla nejnižší cenu," brání se ministr. To, že sponzorovala politickou stranu, není podle zákona o veřejných zakázkách důvodem k jejímu vyloučení z výběrového řízení," dodal.

"Za jeden vůz Fabia Combi společnost požadovala 355 tisíc bez DPH. Lesy potřebují vozy s vyšším podvozkem a větším výkonem motoru než mají nejlevnější modely," uvedl Gandalovič.

Spor s CE Wood pokračuje

Aby sporů nebylo málo, vedou státní lesy při s dřevařskou firmou CE Wood. Ta jim na konci července poslala fakturu na téměř 4,9 miliardy korun za škodu, kterou měla utrpět kvůli špatnému zadávání zakázek na lesnické práce.

A odmítá Lesům platit svoje závazky.

"Vůči společnosti CE Wood evidujeme pohledávku 91,5 milionu korun po splatnosti. Její dluh narůstá každým dnem, v současnosti jednáme s advokátní kanceláří o našich dalších právních krocích," říká mluvčí státního podniku Radek Drahný.

Může se tak stát, že společnost Lesům nezaplatí ani za odběr dřeva v srpnu.

Akcionáři CE Wood navíc chtějí miliardy od státu vymoci i v arbitráži. Stanovisko společnosti se redakci Aktuálně.cz nepodařilo získat.

Obchody jsou pod drobnohledem

Zakázkami státních lesů se zabývá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jde například o smlouvy na prodej dřeva s Hradeckou lesní a dřevařskou společností, ve které má státní podnik poloviční podíl. Podle informací HN jsou smlouvy nevýhodné.

Úřad zkoumá i zakázky na likvidaci kalamitního dřeva, zatím ale nedospěl k žádným závěrům. "Teď píšeme na Lesy ČR dopis, kde žádáme informace ke kauzám, které se objevily v médiích," řekl Aktuálně.cz šéf úřadu Martin Pecina.

Že ve státních lesích řádí škodná si uvědomuje i ministerstvo zemědělství. Ministr Gandalovič už podle svých slov podepsal nový statut podniku, který mu dává větší kontrolu nad uzavíranými smlouvami.

 

Právě se děje

Další zprávy