Gabriel Eichler: Investuji stamiliony. Anděl teď nejsem

Miroslav Čepický
20. 7. 2007 8:45
Rozhovor s miliardářem a majitelem firmy ETA
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nedávno koupil výrobce domácích spotřebičů ETA a porozhlíží se po dalších možnostech, jak zhodnotit miliardy své investiční skupiny Benson Oak. Gabriel Eichler je známý jako tak zvaný anděl byznysu - investor, který pomáhá malým nadějným projektům. Od toho ale nedávno ustoupil a říká, že nyní investuje jen částky "od stamilionů na sever".

A.cz: Kolik peněz chcete letos investovat? Desítky nebo stovky milionů?

V korunách to všechno musí být nad stovky milionů. Menší investice sice mají cenu, ale s menší i větší investicí je stejná práce. Takže to budou stovky milionů a více. Nemohu přesně říct, že nyní chceme investovat stovky milionů nebo miliardy. Pokud bude příležitost tak se miliardy najdou.

A.cz: Chcete investovat jen v Česku nebo i v zahraničí?

Zejména Česko a Slovensko. Po nějakém čase chceme rozšířit naše portfolio tak na pětisetkilometrový okruh kolem Prahy. Není důvod, proč se limitovat jen hranicí. Myslíme, že můžeme být úspěšní i v Německu, Polsku a Rakousku.

A.cz: Stíháte se stále věnovat andělským investicím?

Momentálně jsme se uklidnili. Realizovali jsme pár věcí, ale to stačilo. To ale neznamená, že se k andělským investicím za pár let nevrátíme. Nyní máme v akvizicích hodně práce, které nás zaměstnávají natolik, že na andělské není čas.

A.cz: Proč ta změna?

Andělské investice mají sice menší potřebu peněz, vyžadují ale dost práce, jako najít patřičný management, marketing a mnoho dalšího. Je to třeba sledovat více kompletně než investice do firem, které jsou známé, zaběhnuté. Firma vyžadující andělskou investici je zcela na začátku vývoje, nemá žádné tržby. Jen projekt.

SOUVISLOSTI:

Žehličky a mixéry ETA změnily majitele - více ZDE

Majitel ETA: Dodáme firmě nadšení a peníze - více ZDE

A.cz: Známé jsou hlavně vaše úspěchy, zejména prodej Grisoftu. Je takto pozitivní i vaše celková investiční bilance?

Měli jsme i ztrátové investice. Byly to peníze, které byly i v andělské sféře. To ani není andělský byznys, spíš andělská aktivita. Je tam očekávání, ale také větší riziko. Počítá se s tím, že se ty peníze mohou ztratit. Nemohou to být peníze, které potřebujete na denní chléb.

A.cz: Jak se v Česku hledají investice?

Momentálně je tady více příležitostí než v minulosti. Lidí, kteří mohou prodat firmu za cenu v rozmezí 5-20 milionů eur, je hodně. Česko je už poměrně daleko od revoluce. Ti, kteří byli úspěšní za posledních deset patnáct let už buď hledají někoho z rodiny, kdo jejich podnik převezme. A když syn nebo dcera nemá zájem, majitel si chce odpočinout nebo hledá lidí a kapitál pro další kvalitativní krok vpřed, jsou tady firmy jako my. My takové příležitosti sledujeme a máme o ně zájem.

A.cz: Jak se s českými majiteli jedná o koupi jejich podniku?

Často přemýšlejí, jak v Česku úspěšné firmy dostat třeba na mezinárodní pole a posunout je dál. Chtějí si také vytáhnout část peněz z firmy. Většinou ale nechtějí prodat firmu celou i proto, že nevědí, co by s tolika penězi dělali.

A.cz: Vy jste také zvažoval, že byste si v devadesátých letech po odchodu z Ameriky tam vydělané peníze užil a cestoval po světě na lodi. Kdy to chcete uskutečnit?

K tomu jsem se ještě stále nedostal. Místo toho jsem začal rodinný život. To je ještě lepší než plachtit po světě. Buď se k tomu ještě dostanu, nebo mě to už přestane lákat. Uvidíme.

A.cz: Jak si peníze užíváte?

Já jsem byl stále známý tím, že jsem žil vždy daleko za svými příjmy. Stále jsem se cítil bohatý, protože jsem toho nikdy moc nepotřeboval. Takový přístup mi vyhovuje.

 

Právě se děje

Další zprávy