Žehličky a mixéry ETA koupil anděl byznysu

mič, čtk
13. 6. 2007 9:47
Benson Oak Capital koupila firmy ETA a Plastkov

Hlinsko - Výrobce elektrospotřebičů ETA má nového vlastníka. Koupila ho investiční společnost Benson Oak Capital. Ta nově vlastní sto procent firmy ETA a také její dceřiné společnosti  Plastkov.

Pro zákazníky to však zásadní změny nepřinese, výroba v obou závodech totiž zůstane zachována. Měnit se nebude ani vedení společností. Oznámil to mluvčí firmy ETA Milan Smutný.

Společnosti dosud podle dostupných informací vlastnil liberecký podnikatel Marek Rybář.

Milióny dolarů z Grisoftu

Společnost Benson Oak Capital je nejstarší investiční bankovní společností působící v České republice. Od roku 1991 se podílela na transakcích v celkové hodnotě přesahující šest miliard euro.

Zakladatelem Benson Oak je jeden z mála tuzemských takzvaných andělů byznysu, Gabriel Eichler, který kromě viditelných obchodů často také skrytě investuje do málo známých, ale nadějných firem.

Velké peníze mimo jiné vydělal na koupi, zhodnocení a následném prodeji antivirové společnosti Grisoft. Za 65procentní díl inkasoval v roce 2005 od společnosti Intel Capital a Enterprise Investors 52 miliónů amerických dolarů. 

Před investováním v Česku získal Gabriel Eichler zkušenosti v Bank of America, kde strávil 15 let. Polovinu z toho v ústředí banky ve Spojených státech a polovinu jako generální ředitel Bank of America pro Francii v Paříži, Rakousko a východoevropskou divizi ve Vídni a Frankfurtu.

Po návratu do České republiky pracoval také na klíčových funkcích v energetickém giogantu ČEZ a  VSŽ, největší ocelářské společnosti ve střední Evropě.

ETA automobilová a zahradní

Podle Eichlera mají obě zakoupené firmy dobrý potenciál dalšího rozvoje a zhodnocení investovaných prostředků.

ETA se kromě elektrospotřebičů stále více zaměřuje na výrobu dílů pro automobilový průmysl, které v současnosti tvoří zhruba třetinu celkové produkce. Před dvěma lety začala vyrábět i zahradní techniku.

Kromě Plastkovu ovládá dceřiné podniky ETA Slovakia a v Hongkongu E.Q.A. 

Během posledních několika let se ETA přeměnila z čistě výrobního podniku na společnost výrobně-obchodní. Předloni po dvou ztrátových letech hospodařila se ziskem 8,3 milionu korun. Tržby se meziročně zvýšily o čtyři procenta na 1,39 miliardy korun. Firma zaměstnává 1100 pracovníků.

 

 

Právě se děje

Další zprávy