Firmy v Česku se loni rekordně spojovaly

mič
28. 3. 2007 11:52
Praha - Počet firem, které se loni v Česku spojily nebo koupily svého konkurenta, je nejvyšší za poslední roky.

Zveřejněno bylo 269 transakcí, o jedenáct procent více než v roce 2005. Ještě v roce 2004 přitom bylo transakcí jen 185.

Vyplývá to z aktuální studie společnosti PricewaterhouseCoopers Fúze a akvizice ve střední a východní Evropě.

Podle ní firmy za pohlcení či spojení s konkurenčními společnostmi loni zaplatily také rekordní sumu. Zveřejněné transakce dosáhly částky 6,2 miliard dolarů, což odpovídá zhruba 130 miliardám korun. A je to o 6 miliard korun více než v roce 2005. Zveřejněna je ale každým rokem jen část všech transakcí.

Největší obchod: 34 miliard

Tou největší soukromou byl loni na českém trhu prodej české telekomunikační a vysílací společnosti České Radiokomunikace za zhruba 34 miliard korun. České Radiokomunikace koupila od společnosti Bivideon skupina zahraničních investorů Lehman Brothers, Mid Europa Partners a Al-Bateen Investment. Díky obchodu získala tato skupina zároveň téměř čtyřicetiprocentní podíl v mobilním operátoru T-Mobile.

Druhou největší částku, 13 miliard korun, zaplatil evropský farmaceutický gigant Sanofi-Aventis za čtvrtinový podíl v Zentivě.

Průměrná transakce v českém soukromém sektoru dosáhla loni hodnoty 92 milionů korun, což je o čtyři miliony méně než v roce 2005.

Mezi velké transakce, které PwC sleduje, patří i privatizace. Těch bylo loni v česku poskrovnu. Tou největší byl prodej společnosti Aero Vodochody společnosti Oakfield z investiční skupiny Penta za 130 milionů dolarů (2,7 miliardy korun).

Loni také poklesl podíl zahraničních investic na celkovém počtu všech zahraničních transakcí v Česku. Bylo jich 47 procent, tedy o pět procent méně než v roce 2005.

Výrazně rostly investice za hranice

Loni o tři čtvrtiny vzrostl počet investic českých firem v zahraničí. Do cizích firem vstoupily ve 44 případech, zatímco v roce 2005 tak učinily jen ve 25 případech.

Nejvíce čeké firmy směřovaly na Slovensko (18), pak do Polska (6) a Německa (5).

V celém regionu střední a východní Evropy proběhlo loni podle PwC 2527 soukromých transakcí, jejichž hodnota byla zveřejněna.  To je o 37 procent více než v roce předchozím. Jejich celková hodnota se zvýšila téměř o čtyři pětiny a dosáhla částky 163 miliard dolarů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy