Firma chce zkoumat biopaliva. Za stovky milionů z EU

Lenka Smyčková
12. 7. 2008 12:40
Český výzkum může žádat až o 300 milionů korun

Zábřeh - Budete prestižním centrem aplikované vědy, slibuje Zábřehu firma Český výzkum. V takzvané Leštinské zóně tu chce za tři sta milionů korun postavit vědeckotechnický environmentální park.

Zaměří se na výzkum a vývoj alternativních energetických zdrojů. A to přesto, že v uplynulých letech se společnost věnovala zcela jiným odvětvím průmyslu.

Normálně by patnáctitisícové město podobnou nabídku přijalo s vděkem. Projekt Českého výzkumu ale v Zábřehu naráží. Vybudování věděckotechnického parku totiž podmínil existencí obří papírny ve svém těsném sousedství. A proti té už místní bojují druhý rok.

Dřív se firma o biomasu nezajímala

Na tři sta milionů korun má vyjít Environmentální vědeckotechnický park Zábřeh. "Vědeckotechnický park by měl být přirozenou součástí a vlajkovou lodí každé průmyslové zóny," tvrdí Richard Čemus z Českého výzkumu.

Celkem je v Česku už 29 takových parků a zhruba desítka dalších přibude v nejbližších letech.  Evropské fondy výstavbu parků štědře dotují. Na jeden park lze čerpat až tři sta milionů korun.

Lidé z Českého výzkumu to dobře vědí. S dotacemi z operačních programů ministerstva průmyslu počítají.

Nejen vědecké parky, i alternativní zdroje vynášejí evropské peníze
Nejen vědecké parky, i alternativní zdroje vynášejí evropské peníze | Foto: Evropská komise

Jen zatím není jasné, kdo bude za evropské peníze v Zábřehu bádat. Český výzkum se totiž dosud zabýval spíše kovovými materiály. Společnost vznikla v roce 2005 a zastřešuje například dřívější státní výzkumné ústavy kovů. Mezi lidmi v Českém výzkumu lze najít například někdejšího zřejmě největšího individuálního akcionáře třineckých železáren Iva Dubše.

Výzkumníky v oblasti alternativních zdrojů energie Český výzkum nemá. "Spojíme síly s odborníky z katedry životního prostředí na olomoucké univerzitě," říká Richard Jelen z Českého výzkumu, který je pověřen vyjednáváním se zábřežskou radnicí.

"Výstavba je plánována na tři roky. Za tu dobu připravíme k práci ve výzkumu zdejší doktorandy, které budeme směřovat přímo k problematice obnovitelných zdrojů energie," uvedl Jelen.

Novopečení odborníci pak budou bádat především nad pěstováním a spalováním rychle rostoucích dřevin a pokrutiny - odpadu, který vzniká po vylisování olejnin. Inspiraci pro svůj výzkum chce společnost načerpat v podobném výzkumném ústavu ve švédské Uppsale.

Radnice: Lepší by byla věda bez papírny

"Mít v Zábřehu centrum vědy, to zní lákavě. Také každé pracovní místo se samozřejmě hodí," uvažuje nad nabídkou Českého výzkumu zábřežský starosta Zdeněk Kolář.

Radní ale zatím na nic nekývli. Zaráží je totiž, že Český výzkum váže svůj záměr na postavení papírny firmy Wanemi CZ. "Nevím, proč je vznik výzkumného ústavu spojen s papírnou. Nezdá se mi to," říká starosta.

Průmyslová zóna Leštinská
Průmyslová zóna Leštinská | Foto: Wanemi

Český výzkum nabízí hned několik vysvětlení. Papírna má při výrobě lepenky používat právě energii z biomasy. Poznatky Českého výzkumu se továrně hodí.

Součástí vědeckotechnického parku má být navíc také školicí středisko, ve kterém by se lidé  z Wanemi vzdělávali. V neposlední řadě chce Český výzkum zkoumat recyklaci odpadu z papírny.

Lidem ze Zábřehu a okolí těsné spojení vědeckotechnického parku s papírnou vadí. Do papírny má denně jezdit dvě stě padesát kamionů, místní se bojí také oxidu uhličitého, který při spalování biomasy vzniká.

"Budou tu pálit kde co. Budeme pokusní králíci. Místo papírny nám tu vyroste obrovská spalovna," obávají se lidé ze sdružení Za zdravý Ráječek. Český výzkum podle nich jen vše kryje rouškou vědy a výzkumu, na které navíc získá evropské peníze.

Čtěte také:

Prohloupíte, varuje firma

Zábřežští radní na jednom ze svých posledních zasedání odložili návrh na umístění sítí, které Wanemi ke stavbě papírny potřebuje. Materiál prý nebyl dostatečně dopracovaný. Papírna stále nemá jasno v územním rozhodování. Svolení k přístupu na sousední pozemky musí kromě Zábřehu získat i od některých obcí v okolí.

Nebude-li papírna, nebude ani technický park. Podle lidí z Českého výzkumu by Zábřeh prohloupil. V areálu je plánováno detašované pracoviště Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, školicí středisko i prostory pro začínající podnikatele.

"Zábřeh by se mohl stát významnou autoritou v oblasti ekologie v širokém regionu a stoupla by jeho prestiž po stránce vzdělávání a jako odborného garanta ekologického rozvoje," láká Český výzkum. Stále optimisticky doufá, že začne stavět už na jaře.

 

Právě se děje

Další zprávy