Obří papírna dostala zelenou. Odpůrci se nevzdávají

Jakub Sís, spolupracovník Aktuálně.cz
7. 3. 2008 23:05
S výstavbou továrny souhlasí Bursíkův úřad
Foto: Aktuálně.cz

Olomouc - Jeden z největších investičních projektů v Olomouckém kraji, papírna za 6 miliard korun v Zábřehu, je krůček od zahájení stavby. Poté, co selhala snaha uspořádat o stavbě referendum, posvětilo stavbu ministerstvo životního prostředí. Oponenti chtějí věc předat právníkům.

Končíme s informováním, je čas na právníka

Na jejich odhodlání řešit věc soudně nic nemění ani fakt, že stavba získala souhlasné posudky ekologů a následně souhlas Bursíkova úřadu. Studie EIA posuzuje vliv na životní prostředí a musí být ze zákona provedena u všech velkých průmyslových, dopravních či jiných stavebních záměrů. Pokud převáží negativní vlivy, žádný úřad pro takový projekt nevydá povolení.

"Souhlasné stanovisko jsme očekávali," říká Petr Vintrocha, PR manažer společnosti Wanemi, která je investorem projektu. "Náš záměr je ekologicky šetrný a splňuje všechny limity předepsané Českou republikou i Evropskou unií. Většinu z nich s velkou rezervou," tvrdí. ""Většina z nás koneckonců pochází přímo z regionu a chceme se tedy zapsat pozitivně do dějin Zábřežska."

Foto: Aktuálně.cz

Znatelně méně je s výsledkem spokojen Petr Wolf se sdružení Za zdravý Ráječek, které proti výstavbě papírny od začátku protestuje.

"Souhlasné stanovisko pro nás neznamená, že by nebylo zatěžováno životní prostředí. Budeme se snažit do schvalovacího procesu dále vstupovat. Zbraně rozhodně neskládáme. Nyní opouštíme fázi přesvědčovací a informační. Pokud chceme účinně vstupovat do záměru, musíme se obrátit na právní pomoc."

Vadí 150 kamionů denně a CO2 z biomasy

Sdružení se nelíbí některé nedostatky, které zpracování studie doprovází. "Do námitek jsme uvedli 80 připomínek. I přes kladný výsledek se domníváme, že nejsou dostatečně vyhodnoceny všechny vlivy."

Jedním z největších problémů je množství oxidu uhličitého uvolněného při získávání energie. Továrna by ji měla získávat spalováním biomasy, na což legislativa, která počítá výhradně se spalováním fosilních paliv, nepamatuje.

Druhým klíčovým problémem je pak podle sdružení předpokládaný nárůst dopravy.

Zábřehem by mělo projet denně přes 150 kamionů, které budou do továrny dovážet materiál na spalování. "Stávající dopravní síť není takovémuto navýšení uzpůsobena. Firma Wanemi počítá s výstavbou obchvatu města, ale ten ovšem rozhodně není jistý. I kdyby se postavil, první roky bez něj budou pro Zábřeh katastrofální," upozorňuje Wolf.

S tím však rozhodně nesouhlasí Petr Vintrocha: "Zábřehem projede denně přes dvacet tisíc automobilů, sto padesát dalších  dopravní situaci výrazně nezkomplikuje."

Vintrocha: Politici se bojí našeho vlivu

Stavbu papírny provází spory od samého začátku. Záměr schválilo městské zastupitelstvo v roce 2006 těsně před koncem svého volebního období.

Nové zastupitelstvo, které bylo ke stavbě výrazně skeptičtější, následně odhlasovalo vypsání referenda. Na jeho datu se ovšem místní politici nebyli s to domluvit. Nakonec od záměru vypsat plebiscit počátkem února ustoupili.

"V současné době je zřejmý rozkol v zastupitelstvu i radě města Zábřeha. Síly se přelévají, datum referenda nebylo schváleno o jeden hlas. Na některé zastupitele je vytvářen znatelný tlak," tvrdí Petr Wolf.

Petr Vintrocha však kontruje: "Místní politici se bojí našeho vlivu na dění ve městě. Máme jednoznačně v plánu podporovat kulturní, sportovní a veřejně prospěšné aktivity v regionu."

Projekt nyní čekají další schvalovací procesy na městském i krajském úřadě. Ty se již budou týkat technické stránky stavby. Podle zástupců firmy Wanemi by se mohlo začít stavět koncem roku 2008. V roce 2011 by pak továrna se 160 zaměstnanci měla zahájit zkušební provoz. 

 

Právě se děje

Další zprávy