Energetická burza startuje s deseti obchodníky

mič, čtk
17. 7. 2007 9:43
Celkem se na obchodování s elektřinou chystá 25 firem
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Na pražské burze se dnes začne obchodovat s elektřinou. Startuje energetická burza, která mimo jiné zprůhlední tvorbu cen elektřiny. 

Dosud se obchodovalo prostřednictvím velkoobchodních aukcí. Dneškem na burzu vstupuje deset firem. Budou uzavírat smlouvy na budoucí dodávky elektrické energie. Buď se v nich zavážou odebrat nebo naopak dodat v konkrétním termínu předem stanovené množství energie.

Zatím budou obchodovat Pražská energetika, ČEZ, EGL Česká republika, Moravia Energo, PCC Morava-Chem, CARBOUNION BOHEMIA, CZECH KARBON, LUMEN ENERGY, ETC-ENERGY TRADING a V-Elektra.

Celkem se předpokládá, že na burzu vstoupí 25 nejvýznamnějších obchodníků s elektřinou pohybujících se na českém a evropském trhu.

V prvních dnech obchodování na pražské energetické burze bude k dispozici elektřina jen na poslední tři měsíce letošního roku. Speciální dvouletý produkt se bude obchodovat od 25. července po dobu zhruba jednoho měsíce. Na konci srpna přejde burza do standardního režimu, kdy bude nabízet dodávky elektřiny po měsících, čtvrtletích a celých rocích. Složený kontrakt pak bude rozložen na dva standardní roční produkty.

Ještě před spuštěním burzy se díky ní zafixovaly ceny na příští rok. Velkoobchodní cena silové elektřiny. Jednu megawatthodina bude stát 50,42 eura, což je znamená meziroční nárůst o 14,2 procenta. Pokud se nezmění jiné poplatky, bude to pro domácnosti znamenat zhruba sedmiprocentní nárůst.

 

 

Právě se děje

Další zprávy