Ekonomika zpomaluje, inflace roste

Dušan Klimeš
8. 9. 2006 9:30
Praha - Reálný meziroční růst HDP ve 2. čtvrtletí zpomalil na 6,2 procenta. A nová čísla ukazují, že růst prvního čtvrtletí nebyl tak výrazný, jak se čekalo.

V prvním čtvrtletí měla česká ekonomika růst o 7,4 procenta, což bylo rekordní číslo od roku 1995. Ovšem revidované údaje Českého statistického úřadu ukazují, že tento růst byl "pouze" 7,1 procenta.

Pokles tempa růstu byl však předpovídán analytiky, jejich odhady se pohybovaly mezi 5,4 a 7,1 procenty.

V běžných cenách HDP rostlo o 7,6 procenta a v absolutním čísle činilo 815,7 miliardy korun.

"Současný hospodářský růst má svůj základ v růstu a exportní výkonnosti českého průmyslu. Ten v červenci vyrobil o 1,81 procenta více výrobků než před rokem," řekl Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank.

"Průmysl tak pokračuje ve skvělé jízdě: v letošním roce s výjimkou dubna byl meziroční přírůstek jeho výkonu měřený indexem průmyslové produkce vždy dvouciferný," dodal Mertlík.

Roste nejen Česko

Stále velmi solidní růst dopomohl i mzdám, aby ve druhém čtvrtletí překročily dvacetitisícovou hranici. Ekonomové předpokládají, že i za celý rok 2006 povyskočí průměrná mzda nad 20 tisíc korun.

Druhé čtvrtletí ale přálo ekonomikám eurozóny. V součtu rostly nejvíce za posledních šest let. Meziročně si evropské země polepšily o 2,4 procenta.

Zase o něco dráž

Kromě snížení tempa růstu ekonomiky však statistici zaznamenali i růst cen spotřebního zboží a služeb, tedy inflace. Zatímco v červenci byla 2,9 procenta, za srpen již vzrostla na 3,1 a překročila tak tříprocentní hranici.

Chemopetrol - část závodu Petrochemie
Chemopetrol - část závodu Petrochemie | Foto: Chemopetrol

Na vině jsou především vyšší výdaje na kulturu a rekreaci. Vlivem vrcholící sezóny došlo v srpnu k nárůstu cen zahraničních dovolených o 10,3 procenta.

Překvapením byl velký růst u léků, jejichž ceny se zvýšily téměř o osm procent. Oproti loňsku naopak zaznamenaly pokles ceny u drůbeže, čokolády, kakaa, kávy a čaje. U těchto výrobků se snížení dalo předpokládat, protože byly zařazeny do skupiny s nižší sazbou DPH.

Nezaměstnaných méně

Dobrá zpráva však přišla z Ministerstva práce a sociálních věcí. Nezaměstnanost se v srpnu nezměnila a zůstala na úrovni 7,9 procenta. Analytici očekávali, že stejně jako v předešlých letech dojde k mírnému zvýšení.

V druhém měsíci prázdnin tak bylo asi 435 tisíc nezaměstnaných. To je ovšem o jeden procentní bod níže než v srpnu loňského roku.

 

Právě se děje

Další zprávy