Ekologové: Tunel na D8 nemá povolení

ČTK, eko
9. 11. 2005 14:12
Ústí nad Labem - Tunel na D8 se prodlouží, ekologům se nelíbí změna bez povolení.

Tunel Panenská, který budují stavbaři na dálnici D8, bude oproti původnímu plánu delší. Důvodem jsou špatné geologické podmínky. Proto budou oba tubusy prodlouženy na jedné straně o 90 metrů a na druhé o 30 metrů. Ekologové se změnou souhlasí, ale nelíbí se jim, že se začalo prodlužovat bez stavebního povolení.

Tunel, kterým budou projíždět řidiči ve směru z Drážďan do Prahy a opačně, bude podle nových plánů měřit dva kilometry a 120 metrů. "O stavebních změnách jsme informovali ekology. Úpravy jsou v souladu s ochranou životního prostředí," řekl dnes ČTK Alois Lichnovský z Ředitelství silnic a dálnic ČR, které je investorem stavby.

Prodloužením tunelu se zvýší plocha zeleně a lesa, využije se část vytěžené zeminy, sníží se intenzita hluku v okolí. "Nicméně tyto úpravy nelze provádět v rozporu se stavebním zákonem," řekl dnes ČTK Miroslav Patrik ze sdružení Děti Země.

Ekologičtí aktivisté se domnívají, že stavební práce na prodloužení tunelu už začaly, a to bez povolení. Děti Země doporučily ministerstvu dopravy, aby zahájilo řízení o odstranění černé stavby. "Žádost o změnu stavebního povolení jsme podali příslušnému úřadu," uvedl Lichnovský. Vyřízení věci by mělo podle něj trvat krátkou dobu a určitě nebude mít vliv na termín dokončení stavby tunelu ani celé dálnice D8. Řidiči mají po dálnici z Ústí nad Labem do Drážďan jezdit v závěru příštího roku.

Tunel staví společnost Metrostav. "Žádné podklady jsme od Dětí Země nedostali, proto se k této věci nebudeme vyjadřovat," řekl ČTK mluvčí firmy František Polák.

 

Právě se děje

Další zprávy