Ekologové kvůli dálnici zažalovali ministerstvo

čtk, sti
18. 6. 2007 16:50
Ministerstvo životního prostředí půjde přes soud kvůli dálnici D8.
Foto: CCS

Ústí nad Labem - Dálnice D8 přes České středohoří se stala předmětem soudního sporu. Ekologové kvůli ní zažalovali ministerstvo životního prostředí. Požadují, aby soud zrušil rozhodnutí ministerstva, kterým potvrdilo souhlas Správy chráněné krajinné oblasti České středohoří se stavbou dálnice D8 právě přes toto území.

Margita Abtová z ústeckého pracoviště ministerstva životního prostředí dnes řekla, že žalobu podala Společnost ochránců životního prostředí Litoměřice a Děti Země.

Podání žaloby potvrdil i Lubomír Studnička z litoměřické ekologické organizace. Odmítl ji jakkoli komentovat. Prohlásil, že argumenty ekologů zazní až u soudu.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martina Vápeníková uvedla, že o žalobě ví pouze z doslechu. Pro ŘSD by žaloba mohla znamenat, pokud soud vyhoví požadavkům ekologů, zdržení stavby zbývajícího úseku dálnice přes České středohoří. ŘSD nyní žádá o dvě stavební povolení na stavbu mostu přes Oparenské údolí a most Dobkovičky.

S jejich vydáním počítá již v létě letošního roku, v říjnu chce začít stavět. Mosty jsou velmi náročné a s jejich stavbou je třeba začít co nejdříve.

Foto: Ondřej Besperát
Dálnice se staví pomalu. Víme proč.

ŘSD i ministerstvo dopravy počítá s dokončením posledního 16,5 kilometru dlouhého úseku D8 v roce 2010. Tlačí na ně především představitelé radnic a kraje, kteří si stěžují na dopravní zácpy ve středohoří. Kolony se tvoří právě v místě, kde ještě není dálnice hotova, auta mezi Prahou a Drážďany zde musí jet po silnici první třídy.

Například starosta Lovosic Jan Kulhánek v květnu řekl, že situace ve městě, kde končí dálnice ve směru od Prahy, je den ode dne horší. Silnice, po které pak jezdí kamiony i osobní auta, podle něj město rozděluje na dvě části. "V poslední době jsou také stále větší problémy s hlukem," uvedl Kulhánek.

Foto: ŘSD
Po D8 se jezdí, spor o pozemky pokračuje

Hejtman Jiří Šulc, který se několikrát pokoušel dohodnout s ekology smír, dnes ČTK řekl, že o žalobě ekologů ještě oficiálně neví. "Pokud ji podali, je to nefér. Trpět tím budou desetitisíce lidí tady v regionu," prohlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy