Dražba na celnici: Auto za pár stovek

Dušan Klimeš
22. 8. 2006 15:30
Rozvadov - Na Rozvadově se dnes dražilo zboží zabavené celníky. K dostání na místě byla auta, náboženské relikvie či keramické hrníčky.

Do dražby šlo zboží, které například nebylo zahrnuto v celních dokumentech, nebo nebylo řádně deklarováno. Důvodem zabavení mohly být i chybějící průvodní doklady k převáženému zboží.

Případní zájemci se tentokrát mohli těšit především na sakrální předměty, jako jsou dřevené kříže s Ježíšem či sošky madony. Vedle nich však stála i starší auta vyrobená mezi lety 1983 a 1990.

Patnáct tisíc pro stát

"Dražba byla velice úspěšná, neboť se nám podařilo prodat většinu z nabízeného zboží. Své kupce si například našla tři auta z pěti nabízených," řekla tisková mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová.

"Prodali jsme všechny starožitnosti i sakrální předměty. Bylo vidět, že zájemci vědí, co chtějí, a že si přijeli pro daný dražený kus," popisuje průběh dražby  Blahutová.

Celkově se z dražby podařilo Celnímu ředitelství získat 15 235 korun.

"Stejně jako všechny poplatky a výnosy, které státní orgány získají, jde i zisk z dražby přímo do státního rozpočtu," řekl deníku Aktuálně.cz  tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Za poloviční ceny

Vyvolávací cena bílého Volkswagenu Polo z roku 1989 je osm set korun, přičemž odhadní cena je 1600 korun. Celní správa totiž draží všechny předměty za cenu poloviční, než kolik činí kvalifikovaný odhad.

"Hodnotu jsme stanovovali podle dostupných dokladů o ceně, která byla deklarována. To v případě, že byla akceptovatelná. Jinak jsme použili odborný odhad," řekl deníku Aktuálně.cz zástupce tiskové mluvčí Celního ředitelství Plzeň Pavel Polanka.

Obdobně jako kříže a stará auta mohli účastníci "bojovat" i o 104 keramických hrníčků, osm kusů pánských kalhot či 767 vačkových hřídelí od firmy Schmiedag. Tyto předměty se ale vydražit nepodařilo.

Jak udělat místo

Dražby zabaveného zboží však nejsou pro celníky žádnou novinkou.

 "Celní správa se dražbami zabaveného zboží zabývá již řadu let," řeklBarták.

Jsou totiž standardní formou, jak se "zbavit" zboží, které bylo zabaveno a celním orgánům tak zabírá místo ve skladech.

 

Právě se děje

Další zprávy