Dráhy mění řád, pošlou vlaky rovnou do Amsterodamu

rg
19. 11. 2007 15:01
Lidé mají platit, jen kolik skutečně projedou
Foto: ČD

Praha - Podle nového jízdního řádu Českých drah, jenž začne platit 9. prosince tohoto roku, bude jezdit o 12 procent více dálkových vlaků. V nabídce přibude například spoj EuroNight do Basileje nebo přímá linka do Amsterodamu.

Nový jízdní řád prezentovali zástupci drah na dnešní tiskové konferenci. Platnost nového jízdního řádu skončí 13. prosince příštího roku.

Zlepšit by se mělo spojení s Moravou, protože by měly přibýt dva expresní spoje mezi Brnem a Prahou. Soupravy SuperCity jedoucí z Prahy do Ostravy by se měly urychlit o sedm minut.

Ředitel Českých drah Josef Bazala říká, že zvýšení počtu rychlíků a expresů vyžaduje ministerstvo dopravy. Od ministerstva dráhy očekávájí větší dotace na ztrátovou osobní dopravu. Nedávno se totiž od drah oddělila zisková nákladní doprava, která tyto ztráty dokázala financovat.

Ústecký kraj si na příští rok objednal o šest procent vlaků méně, zatímco jižní Morava naopak o pět procent vlaků více. Například Praha bude společně se Středočeským krajem od 9. prosince posílena o 25 souprav typu CityElephant.

Podle nového tarifu se nebude platit podle pásem, nýbrž podle skutečně projetých kilometrů. Na některých spojích to bude znamenat zlevnění, na jiných zdražení. Zákaznická cena za cestu z Ústí nad Labem do Chebu vyjde na 170 korun, podraží tedy o 13 korun. Naopak spoj Praha-Ostrava zlevní o 32 korun na 322 korun. Kilometrická banka, která umožňuje projet za půl roku dva tisíce kilometrů, podraží z 1400 na 1600 korun.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy