Drahé energie zvedly inflaci

ČTK
8. 2. 2006 10:03
Praha - Lednové zdražení elektřiny, plynu a dalších energií zvýšilo meziroční inflaci na 2,9 procenta. UVNITŘ: AUDIO

Proti prosinci se ceny zvýšily o 1,4 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad. Zvyšovaly se také ceny zimních dovolených a některých potravin. Díky výprodejům naopak zlevnilo oblečení a obuv, již čtvrtý měsíc v řadě klesly ceny pohonných hmot.

Lednová inflace byla podle údajů ČSÚ nejvyšší od listopadu 2004. Analytici v průměru předpokládali nižší růst cen o 2,6 procenta.

Cenovou hladinou zahýbal především novoroční růst cen energií. Zemní plyn v lednu podražil téměř o pět procent, a za poslední rok se tak jeho cena zvýšila již o čtvrtinu. Ceny elektřiny stouply o devět procent, tepla a teplé vody o 6,3 procenta a zdražilo i vodné a stočné.

Proti prosinci se zvýšily také nájmy v domech s vlastníky a družstevních domech. Více peněz lidé v průměru zaplatili i za pobyt na horách či v lázních, někde podražila i hromadná a autobusová doprava.

Z potravin podražila především čerstvá zelenina, a to téměř o 16 procent. Vyšší byly i ceny ovoce, brambor, sýrů či tuků. Mírně naopak zlevnil chleba, mouka, rýže, maso či máslo.

V eurozóně se inflace v lednu podle prvního odhadu zvýšila na 2,4 procenta. Za celou EU je zatím známý jen údaj za prosinec, kdy růst cen činil 2,1 procenta.

Nejvíce rostly ceny v Lotyšsku, a to o 7,1 procenta. Naopak v Polsku, Finsku a Švédsku se inflace pohybovala jen kolem jednoho procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy