Lotyšsko kvůli inflaci asi nestihne euro

Red eko, ČTK, Reuters
1. 2. 2006 16:19
Riga, Brusel - Rostoucí inflace může zabránit Lotyšsku přijetí společné evropské měny v roce 2008. Vláda sice chce zachovat inflaci pod kontrolou, nikoliv však za cenu zpomalení hospodářského růstu, řekl agentuře Reuters lotyšský ministr financí Oskars Spurdzins.

Právě hospodářský růst je největší devizou Lotyšska. V minulém roce činil dle odhadů více než deset procent. Inflace však dosáhla sedmi procent a to je vysoko nad úrovní kritérií pro přijetí eura.

Kritérium inflace je však odborníky kritizováno. Představitelé ČNB ho hodnotí jako nesmyslně nastavené a zastaralé. Průměrná roční míra inflace totiž nesmí přesáhnout o více než 1,5 procentního bodu průměrnou inflaci tří členských států s nejnižší mírou inflace.

Mezi státy s nejniží mírou inflace v dvanáctiměsíčním průměru patří v současnosti Finsko a Švédsko. V současnosti se kritérium pohybuje přibližně na hodnotě 2,5 procent. Tuto hranici nesplňuje nejen Lotyšsko, problémy bude působit i dalším státům, které procházejí dvouletým testem měnové stability ERM2.

O šancích pobaltských zemí na přijetí eura v roce 2008 se vyjádřil evropský komisař pro měnové otázky Joaquin Almunia: "Pokud Lotyšská vláda silně neomezí úroveň inflace, bude pro ní velmi těžké splnit kritéria. Estonsko stále ještě neplní inflační kritérium. Příští rok by pro estonskou ekonomiku mohlo být splnění kritéria možné."

"Slovinsko je v lepší pozici. Kdyby se o přijetí eura rozhodovalo dnes, Slovinsko by splňovalo kritéria." dodal Almunia. Slovinsku se daří nejen v oblasti nízké inflace, ale i jeho hospodářský růst bude činit dle odhadů Eurostatu téměř devět procent.

 

Právě se děje

Další zprávy