Dovolená v Řecku je nejlevnější v historii. Víme proč

Karel Toman
2. 6. 2010 11:55
Hotelům v Řecku letošní potíže napověděly, že jim ve Středozemí vyrostla konkurence
Pláž v Kámiros skála. Je tu sprcha i budka na převlečení a poblíž samozřejmě malá taverna. Pláží je na Rhodosu na výběr opravdu hodně. V obci Kámiros Skála je malý zásobovací přístav pro ostrov Chálki. Tradiční malé rybářské lodi kaikis tu denně přijíždějí vyložit ryby. Kolem půl třetí převážejí pasažéry na Chálki.
Pláž v Kámiros skála. Je tu sprcha i budka na převlečení a poblíž samozřejmě malá taverna. Pláží je na Rhodosu na výběr opravdu hodně. V obci Kámiros Skála je malý zásobovací přístav pro ostrov Chálki. Tradiční malé rybářské lodi kaikis tu denně přijíždějí vyložit ryby. Kolem půl třetí převážejí pasažéry na Chálki. | Foto: Karel Toman

Rhodos - Turismus ve Středomoří je jako krajina tekutých písků. Kdo se zastaví, začne klesat. Právě to se podle všeho stalo Řecku.

"Řecko nezachytilo nebezpečí vzniku tisíců nových turistických destinací," řekl řecký ministr kultury a turismu Jorgos Nikitiadis v exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz .

Čeští turisté mají zhruba dva týdny, aby na tom ještě letos vydělali a užili si tamní dovolenou levněji. Pak začne sezóna a výjimečné slevy, kterými teď řečtí hoteliéři lákají turisty, skončí.

"Vytvořili jsme nabídku 'supervčasných" rezervací. Zabukujete si pobyt včas a zaplatíte 60 % částky dopředu, dostanete 15 % slevu. Nabídka platí do 15. června," shrnul Janis Chatziliamis, který svou vlastní cestovní kancelář Rodos Tours provozuje v Rhodosu od roku 1972 a ročně jí přepraví kolem 65 tisíc turistů.

Z nejhoršího venku. Pro letošek

Jannis Chatziliamis, ředitel Rhodos Tours
Jannis Chatziliamis, ředitel Rhodos Tours | Foto: Karel Toman

Většina řeckých hotelů podle listu Athens News snížila ceny o 10 %. Na svém setkání 18. května navíc Helénská komora hotelů, čítající 10 tisíc členů přijala pro letošní sezónu plán slev až 20 % a různých bonusových akcí typu "Zaplaťte deset, zůstaňte čtrnáct dní," nebo "Děti zdarma." Reagovala tak na vlnu rušení zájezdů, která po násilnostech v Athénách dosáhla na některých místech Řecka až 20 %.

Regionální řecká letiště si také na vládě na celý květen vymohla odpuštění poplatků za přistání, což cestovním kancelářím umožnilo dál snížit ceny.

Fakt, že ceny v Řecku dramaticky spadly, potvrzuje na základě výzkumu 1000 zájezdů padesáti cestovek i Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

"Průměrná cena zájezdu do Řecka činila vloni v tomto období 14 611 Kč, avšak letos je průměrná cena pouze 12184 Kč, což znamená meziroční pokles o 16,6 %," sdělil mluvčí asociace Tomio Okamura. "Rozpětí letošního snížení cen zájezdů do Řecka se pohybuje v rozmezí 10-30 %, takže lze například zítra odletět do Řecka na dovolenou již od 4990 Kč na osobu včetně všech poplatků. Cestovní kanceláře začaly nabízet nejlevnější a tedy i nejvýhodnější zájezdy do Řecka v naší historii," dodal.

Aktuálně.cz v Řecku
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Aktuálně.cz v Řecku

A výsledky se už dostavují.

"Poslední zprávy, co mám z letiště, říkají, že čísla od 1. do 26. května jsou lepší, než v roce 2009," tvrdí ve svém rhodském úřadě Dimitris Kapetanos, ředitel správy Řecké národní turistické organizace pro souostroví Dodekanés spadající pod ministerstvo kultury a turismu.

Řekové jsou tak zřejmě pro letošní rok z nejhoršího venku. Krátkodobý pokles počtu turistů, ale zemi napověděl, že v určitém důležitém ohledu zaspala.O tom svědčí hlavně výrazné zkrácení turistické sezóny.

"Když jsem byl mladík a turismus tady začínal, trvala sezóna 230 dní," vzpomíná Chatziliamis na dobu před padesáti lety krátce po 4. dubnu 1960, kdy na Rhodosu přistál první charterový let. "Teď je to 170 dní."

Ve Středomoří přibylo za 40 let 5,5 milionů lůžek

"V sedmdesátých letech přilétali Skandinávci už v únoru," vzpomíná Kapetanos. "Hodně velkých cestovních agentur ale chce garantované ceny na 108 až 112 dní. To všechno sezónu dál zkracuje," dodává Chatziliamis.

Pro Řeky to je vážný problém. V celé zemi sice turismus představuje "jen" něco kolem 17 % HDP, na ostrovech jako je Rhodos ale tvoří celých 80 % ekonomiky. A lidé tam tak dnes už polovinu roku nemají z turismu skoro žádné příjmy.

"Vždycky jsme si mysleli, že slunce, krásná voda a dávné civilizace k udržení turismu stačí. Ukázalo se, že to tak není," potvrdil problém pro Aktuálně.cz také ministr kultury a cestovního ruchu Nikitiadis.

Podívejte se, co všechno v Řecku stihnete za 12 hodin

Podle zkušeného podnikatele Chatziliamise totiž region prošel prudkým vývojem.

"V roce 1970 bylo ve Středomoří pro turisty k dispozici 1,5 milionu lůžek. Teď jich je sedm milionů. Alžírsko začalo upřednostňovat turismus před vším ostatním. Podobné je to v Tunisku a Maroku. Egypťan bude pracovat za 250 euro měsíčně, zatímco tady je průměrný plat kolem 1200 euro," naznačuje tlak, pod který se řecký turistický průmysl v rostoucí středomořské konkurenci dostává.

Ministr: musíme být lepší a levnější

Jorgos Nikitiadis, řecký ministr turismu a kultury.
Jorgos Nikitiadis, řecký ministr turismu a kultury. | Foto: Karel Toman

"Musíme udělat dvě věci: zvýšit kvalitu služeb a snížit ceny," souhlasí ministr Nikitiadis. „Když se nám to podaří, němečtí a další turisté přijedou. Když ne, mají tisíc dalších míst, kam jet," dodává.

"Je tu ale limit, naši hoteliéři nemůžou snižovat ceny do nekonečna. Lidi chtějí své platy," naznačuje ředitel Kapetanos, že Řecko svou cenu zná a výrazně snížit ji nehodlá.

"Rhodos má všechno - od antiky přes Byzanci po hory a krásné pláže, noční život a nákupy. Máme tu přes 500 hotelů a 70 % z nich jsou čtyř a pěti hvězdičkové. Můžete tu strávit 15 dní a pořád budete mít co vidět. Není důvod tady hledat levnou dovolenou ale kvalitní dovolenou s kvalitními službami," tvrdí.

Vláda si zase podle ministra Nikitiadise uvědomila, že potřebuje prodloužit sezónu podporou speciálních druhů turistiky od obchodní, konferenční, přes sportovní a religiózní.

Malí podnikatelé pokles turismu nemusejí přežít

"Vzkažte v Čechách: pokud jste třetí generace, jeďte na Rhodos v dubnu a dostanete slevu 30 %," naznačuje, na který sektor se hodlá zaměřit podnikatel Chatziliamis a starším lidem mimo sezónu garantuje cenu 25 euro na den. Dovolená v Řecku tak podle něj vždycky zůstane "pro každou kapsu."

Podívejte se, proč máte šanci na dovolené v Řecku ušetřit

Slevy a například bonusové kupony na jídlo, které hotely zavedly, ale mezitím dál zvyšují trend udržet hosty uvnitř all-inclusive hotelů. Malé podniky lemující ulice mezi nimi se tak dostávají do vážných problémů.

"Dlužím nájem za čtyři měsíce a oproti loňskému květnu jsem šel s příjmy o 73 % dolů," svěřil se Aktuálně.cz angličan Ray, který provozuje Fatmans bar asi 200 metrů od luxusního hotelu Ixian Grand. "Jestli se obchody nezlepší, na konci června to tu zabalím," dodal.

Reportáže Aktuálně.cz z Řecka vznikají s přispěním cestovní kanceláře Blue Style - stránky CK ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy