Do Česka znovu přijelo víc turistů, nejvíce bylo Němců

Red Eko
20. 5. 2008 9:15
Česko má v oblibě čím dál víc Španělů a Poláků
Na počátku stavebních prací je omezena průchodnost mostu na západní straně směrem k Malostranskému náměstí.
Na počátku stavebních prací je omezena průchodnost mostu na západní straně směrem k Malostranskému náměstí. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Česku se dál daří lákat zahraniční turisty. V letošním prvním čtvrtletí navštívilo ubytovací zařízení v Česku celkem 2,6 milionu hostů. To je o více než desetinu více než vloni. Počet přenocování činil 8,2 milionu, což představuje meziroční nárůst o 6,8 procenta.

Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Za vyšší návštěvností stojí přesun velikonočních svátků na březen a lepší sněhové podmínky oproti loňskému roku.

V 1. čtvrtletí pobývalo nejvíce hostů v městských a lázeňských regionech a v krajích umožňujících provozování zimních sportů. Prahu navštívila více než třetina všech turistů. Průměrný počet přenocování v tomto období byl 3,2 noci.

Podle země trvalého pobytu přijelo již tradičně nejvíce turistů z Německa, dále z Velké Británie, Ruska a Itálie, přičemž Rusko a Itálie si oproti loňskému roku vyměnily pořadí. Nejvyšší přírůstek turistů však byl zaznamenán ze Španělska (55 pct.) a Polska (37 pct.).

Zahraničních i domácích turistů přijelo shodně 1,3 milionu. Nárůst příjezdů zahraničních hostů byl ovlivněn i zvýšeným zájmem o pobyt v lázních.

Nejvíce hostů, celá třetina, se ubytovala v tříhvězdičkových hotelech, které zaznamenaly také nejvyšší nárůst příjezdů hostů (16,3 pct.).

Nárůst vykázaly rovněž pětihvězdičkové a čtyřhvězdičkové hotely, převážnou část jejich klientely tvoří zahraniční hosté (v pěti- hvězdičkových 92, ve čtyřhvězdičkových 77 pct.). Domácí hosté využívají ubytování v těchto hotelech zatím málo, i když do čtyřhvězdičkových jich přijelo ve srovnání se stejným obdobím roku 2007 téměř o 30 procent více.

 

Právě se děje

Další zprávy