ČSÚ: důvěra v českou ekonomiku se opět snížila

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 3. 2011 10:01
Důvěra spotřebitelů klesla o 7,5 bodu za měsíc
Důvěra u spotřebitelů se většinou mění silněji než u podnikatelů. Ilustrační foto.
Důvěra u spotřebitelů se většinou mění silněji než u podnikatelů. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - I když by přicházející jaro mělo přinášet optimismus, pro důvěru Čechů v ekonomiku vlastní země to neplatí. Od února se snížila o 1,9 bodu.

V pravidelném průzkumu to v březnu zjistil Český statistický úřad. Index důvěry klesl u podnikatelů o 0,5 bodu, u spotřebitelů, kteří dlouhodobě reagují silněji, pak o 7,5 bodu.  Navzdory poklesu je celková hodnota indexu o 6,5 bodu vyšší než před rokem.

V jednotlivých odvětvích podnikání důvěra mírně klesala, ale meziroční srovnání odpovídá pokrizovému vývoji.

Nejhůře lidé vidí stavebnictví

V průmyslu se sice meziměsíčně důvěra snížila o 3 body, ale ve srovnání s loňským březnem je o 14,3 bodu vyšší. Oproti tomu ve stavebnictví, které hlubinami propadu teprve prochází, se důvěra meziměsíčně sice snížila o 2 body, ale ve srovnání s loňským březnem byla o 10,5 bodu nižší.

Silněji než podnikatelé reagovali na vývoj v ekonomice spotřebitelé. Nejenže se index jejich důvěry snížil výrazně od února do března, ale i v meziročním srovnání byla březnová hodnota o 8 bodů nižší.

"Pro příštích dvanáct měsíců se obávají zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v březnu mírně zvýšil. Úmysl spořit se po předchozím poklesu nezměnil. Respondenti se podle březnového šetření také více obávají růstu cen v příštích dvanácti měsících," uvedl statistický úřad ve zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy