ČSSD útočí na reformu, chce pro jídlo daň 5 procent

vk
21. 10. 2007 15:26
Levice chce údajně zabránit zdražování
Zdraží díky dražším surovinám nebo vyšší dani?
Zdraží díky dražším surovinám nebo vyšší dani? | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Proti zvýšení sazby daně z přidané hodnoty na potraviny, kterou předpokládá reforma veřejných financí, vystoupí v úterý v poslanecké sněmovně opoziční ČSSD.

Šéf sociálnědemokratického poslaneckého klubu Michal Hašek v neděli v České televizi prohlásil, že jeho strana chce bránit tomu, aby dál rostla cena jídla.

Reforma veřejných financí předpokládá zvýšení daně na 9 procent. Podle Haškova návrhu se má zachovat pětiprocentní zdanění některých produktů, zejména potravin, jejichž cena jde v poslední době vzhůru. Peníze do rozpočtu chce Hašek místo toho získat zachováním daně z příjmu právnických osob na 24 procentech.

Předseda Agrární komory Jen Veleba nicméně v ČT prohlásil, že zvýšená daň zdraží kmínový chleba asi o 70 haléřů, tedy o hodnotu, kterou nelze považovat za dramatickou.

Ještě ostřeji na nápad ČSSD zareagoval ministr zemědělství a místopředseda ODS Petr Gandalovič - podle něj podobné návrhy opozice mohou ohrozit plánované snižování dluhu veřejných financí, na jehož nutnosti se shodují všechna demokratická uskupení v parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy