ČSA chtějí prošetřit poplatky v Ruzyni

čtk
25. 11. 2005 15:50
Praha - České aerolinie podají podnět antimonopolnímu úřad a dalším orgánům, aby prošetřily výši poplatků na letišti Praha-Ruzyně.

ČSA podezírají Řízení letového provozu, které poplatky stanoví, ze zneužití dominantního postavení. Vyjádření ŘLP ČTK shání.

"ČSA považují postup ŘLP při stanovování cen za zcela netransparentní, neboť společnost výši poplatků ČSA a dalším odběratelům jednostranně diktuje," uvedla mluvčí ČSA Jitka Novotná. Odběratelé podle Novotné nemají možnost si oprávněnost výše těchto poplatků ověřit. "Ceny těchto poplatků (na letišti v Ruzyni) jsou bezkonkurenčně nejvyšší v Evropě," dodala.

Přibližovací poplatek by měl podle rozhodnutí ŘLP v příštím roce zůstat na letošních 205 korunách za tunu maximální vzletové hmotnosti letadla.

Představenstvo ČSA se v této záležitosti vedle ÚOHS obrátí na ministerstvo dopravy, Úřad pro civilní letectví a Finanční ředitelství pro hlavní město Prahu. ČSA podle Jana Váni z představenstva firmy doufá, že jej podpoří především ministerstvo. Cenová politika ŘLP podle ČSA odrazuje od využívání Prahy zejména specializované přepravce a zabraňuje otevření dalších přímých linek dálkové přepravy.

Podle ČSA například u Boeingu 737-400 platí dopravci za přibližovací služby na tunu váhy letadla například na letišti ve Vídni 123 korun, v Bratislavě 115 korun, ve Frankfurtu 74 korun a ve Varšavě 38 korun. Od data založení státního podniku před deseti lety vzrostla cena v Ruzyni o desetinu ze 185 korun.

ŘLP ve čtvrtek také oznámilo, že chce příští rok zvýšit poplatek za přelety letadel v českém vzdušném prostoru o 31,5 procenta na 34,79 eura (cca 1014 Kč). Tento poplatek je však v porovnání s jinými letišti naopak jeden z nejnižších. Například ve Švýcarsku letecké společnosti za přelet platí 92,38 eura za jednotku (cca 2690 Kč), v Belgii a Lucembursku poplatky dosahují téměř 91 eur. Proti českému poplatku za přelety ČSA neprotestují.

ČSA za poplatky vynakládají ročně celkem kolem půl miliardy korun a jejich snížením by mohla firmě poklesnout i její ztráta, kterou letos plánuje na 350 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy