ČOI: Polovina osob neposkytuje úvěr podle zákona

Tereza Holanová Tereza Holanová
1. 11. 2011 13:12
Věřitelé a zprostředkovatelé například uvádějí špatné informace o ceně

Praha - Při poskytování úvěrů porušuje zákon polovina všech věřitelů a zprostředkovatelů. Chyba je ale i na straně klientů, často totiž pozorně nečtou smlouvy. Informovala o tom Česká obchodní inspekce (ČOI), která v úterý zveřejnila výsledky kontrol za třetí čtvrtletí.

Z celkem 212 kontrol, které ČOI provedla, došlo k porušení zákona ve 111 případech. Ve dvou třetinách všech případů přitom nedodrželi pravidla zprostředkovatelé.

Smlouvám chybí informace

Nejčastěji podle ČOI došlo k porušení čtvrtého paragrafu zákona o spotřebitelském úvěru. Podle toho platí, že pokud je úvěr nabízený formou reklamy a obsahuje jakékoliv údaje o nákladech na půjčku, musí reklama obsahovat jasný a výstižný příklad.

Kromě toho některé inzeráty postrádaly informace o tom, jaké má zprostředkovatel oprávnění - zejména pro kolik věřitelů pracuje. V šesti případech také věřitel vůbec nedostal smlouvu, případně dokumentu chyběly povinné náležitosti.

Osm věřitelů nebo zprostředkovatelů se také dopustilo nekalých obchodních praktik, jeden z nich například neseznámil kupujícího s cenou produktu.

Za zjištěné podvody kontroloři zatím udělili 73 pokut v celkové výši 776 tisíc korun. Nejvyšší sankce ČOI udělila v Jihomoravském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Další správní řízení teprve probíhají.

Zákazníci doplácejí na malý zájem

"S blížícím se koncem roku útočí na spotřebitele stále více nabídek „výhodných" úvěrů na cokoliv," komentuje ČOI ve své tiskové zprávě.

Jak ale zástupci inspekce upozorňují, v mnoha případech dojde k podvodu i kvůli nepozornosti spotřebitele, který si podrobně nepřečte podmínky kontraktu.

"V průběhu kontrol se opět potvrdilo, že právní vědomí spotřebitelů, kteří na základě masivní reklamy uzavírají zprostředkovatelské smlouvy na spotřebitelský úvěr nebo úvěrové smlouvy, je velmi nízké," uvádí zástupci ČOI a varují, že nezájem o informace může vést k pádu do finanční pasti.

 

 

Právě se děje

Další zprávy