ČOI: Nejproblémovější jsou stánkaři

Redakce EKO, čtk
6. 2. 2006 15:21
Praha - Prodejci textilu a obuvi mají stále velké problémy s dodržováním zákonů. Nejhůř jsou na tom stánkaři. Uvnitř: ANKETA.

Různé nedostatky totiž loni odhalilo bezmála 70 procent kontrol České obchodní inspekce (ČOI), které byly zaměřené na prodej textilu.

O něco lépe dopadly loňské kontroly prodeje obuvi, kde ČOI zjistila prohřešky v necelých 60 procentech kontrol.

Obchodníci nejčastěji chybovali ve značení výrobků. Inspektoři loni také zabavili padělaný textil za 278 milionů korun a obuv v hodnotě 71 milionů korun.

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová dnes ČTK řekla, že inspektoři loni provedli 7892 kontrol zaměřených na prodej textilu, přičemž porušení některého ze zákonů odhalili v 5508 případech. Kontrol prodeje obuvi loni bylo 1615 a závada byla zjištěna v 955 z nich.

Nejvíce nedostatků ČOI v loňském roce odhalila ve stánkovém prodeji, kde u textilu nedopadlo dobře takřka 87 procent kontrol a u obuvi 82 procent kontrol. "Závady zjištěné ve stánkovém prodeji se týkaly především padělaného zboží," uvedla Fléglová. 

V kamenných prodejnách tento ukazatel činil u textilu 63 procent a obuvi 55 procent. Nejlépe kontroly ČOI loni vyzněly pro obchodní řetězce, kde procento závad bylo v případě textilu 38 procent a obuvi 32 procent. #reklama

Prodejci textilu a obuvi podle Fléglové loni často nedodržovali především své povinnosti ohledně správného označení výrobků názvem a materiálovým složením. Řada zjištěných závad se týkala také chybějících českých návodů, informací o způsobu použití a údržbě, neseznámení spotřebitele s cenou výrobku či prodeje padělků.

Prodejcům textilu ČOI v loňském roce uložila 4090 blokových pokut v hodnotě 3,7 milionu korun. Obchodníci s obuví dostali 751 blokových pokut za 617.000 korun. Dalších zhruba 1500 případů ČOI určila pro správní řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy