ČNB zvedla sazby, jsou nejvýše za šest let

Red eko
7. 2. 2008 15:10
Analytici tento krok očekávali
Foto: Ondřej Besperát

Praha- Česká národní banka dnes na svém zasedání zvýšila dvoutýdenní reposazbu z 3,50 na 3,75 procenta, na nejvyšší hodnotu od dubna 2002. Jde však o očekávaný krok, který analytici avizovali ještě před zasedáním rady.

Proč zvyšuje centrální banka dál sazby i přesto, že ve světě to vypadá spíše naopak?

"Tím hlavním důvodem je obava, že aktuální výše inflace vytáhne vzhůru inflační očekávání," vysvětlil pro deník Aktuálně.cz Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

"Inflace je sice tažena především administrativními opatřeními a vnějšími faktory, tedy tím, co ČNB neovlivní. Nicméně pokud se aktuální inflaci, která pravděpodobně v lednu vystoupala nad 6 % budou přizpůsobovat mzdová vyjednávání, inflace by mohla zůstat nad cílem ČNB déle, než by jí bylo milé," doplnil Brožka.

Česká republika má v současnosti nejnižší sazby v Evropské unii. S dalším růstem sazeb už sice analytici příliš nepočítají, více však napoví odpolední tisková konference ČNB.

Dnes o úrokových sazbách jedná vedle ČNB i Evropská centrální banka, která sazby ponechala na čtyřech procentech. Britská centrální banka dnes snížila sazby na 5,25 procenta.

Na konci ledna ponechala základní úrokovou sazbu na 4,25 procenta Slovenská centrální banky. Polská centrální banka naopak zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 5,25 procenta.

Čtěte více:

 


 

Právě se děje

Další zprávy