ČNB odebrala licenci dalšímu makléři

Dušan Klimeš
18. 12. 2006 16:36
Praha - K velmi výjimečnému kroku přistoupila ČNB: odejmula licenci k obchodování s cennými papíry. Letos podruhé.

Zřejmě nejznámějším případem krachu obchodníka s cennými papíry je KTP Quantum, který po sobě zanechal miliardové škody a asi třicet tisíc poškozených.

Loni došlo jen k jednomu případu. "Odnesla" to společnost Americas International Brokers. Její klienti se podle konkurzního správce dostanou maximálně ke čtvrtině svých peněz.

Afin Brokers je tak jedinou firmou svého druhu, která v posledních dvou letech přišla o licenci. Zbylé dvě totiž o licenci přišly automaticky, protože na ně byl vyhlášen konkurs. Nyní tedy Afin Brokers již nesmí poskytovat investiční služby a svým klientům musí vydat jejich majetek.

Foto: Reuters

Společnost Afin Brokers ČTK sdělila, že nesouhlasí se závěry rozhodnutí ČNB a hodlá využít 15denní lhůty k podání rozkladu.

Na klienty opatrně

"Tento krok je důsledkem závažných a dlouhodobých nedostatků v činnosti společnosti, které ČNB zjistila při své dohledové činnosti," uvádí tisková mluvčí ČNB Pavlína Bolfová.

Podle Bolfové dlouhodobě obchodník neplnil zákonné povinnosti.

"Zejména závažné porušování pravidel jednání ve vztahu k zákazníkům a nedostatečně vedená evidence zákaznického majetku jsou hlavními důvody, které stály za uplatněním této krajní sankce," doplňuje Bolfová.

Mimo asociaci

Odnětím povolení chce ČNB především zabránit dalšímu možnému poškozování zájmu zákazníků a ochránit jejich majetek, uvádí banka.

Licenci, kterou jí dnes Česká národní banka odebrala, společnost získala v roce 2000. Již v říjnu letošního roku vystoupila z České asociace obchodníků s cennými papíry. V té je sdruženo dvanáct ze 47 obchodníků s cennými papíry.

Podle svých internetových stránek měla společnost Afin Brokers na konci září 3119 zákazníků, z toho 2824 domácích a 295 zahraničních.

"Z těchto více než tří tisíc klientů je ale asi jen dvanáct set aktivních," potvrdil Pavel Zubek z odboru komunikace ČNB.

Jediným majitelem a akcionářem společnosti je Radim Kadlček, který ji odkoupil v roce 1998.

 

Právě se děje

Další zprávy