Cizinci přestávají mít o Česko zájem, přijelo jich méně

Red eko
15. 11. 2007 9:10
Ve 3. čtvrtletí se v Česku ubytovalo jen 4,6 milionu hostů
Foto: Ondřej Besperát

Praha - České hotely a penziony uvítaly v uplynulém čtvrtletí méně hostů než loni. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českého statistického úřadu.

V Česku se ubytovalo ve 3. čtvrtletí 4,6 milionu hostů. To je meziroční pokles o 0,2 procenta.

Na druhou stranu se ve srovnání s předchozími letními obdobími jednalo o druhý nejvyšší počet ubytovaných hostů v posledních osmi letech.

Nejvíce hostů 1,1 milionu (tedy necelá čtvrtina) se ubytovalo v tříhvězdičkových hotelích. Stejně jako v minulosti jezdí nejvíce cizinců do Prahy. Hlavní město navštívilo 1,3 milionu hostů.

Do Česka v uplynulém roce přijelo nejvíce Němců, dále turistů a obchodníků z Velké Británie, Itálie, USA a Nizozemska.

Minimální zájem mají návštěvníci o kempy. Meziročně se v kempech ubytovalo téměř o třetinu méně hostů než v uplynulém roce. Z cizinců si pak kempy vybírají především Nizozemci, kteří do nich jezdí s přívěsem nebo obytným autem.

Zatímco kempařům se letos nedařilo, "čtyřhvězdoví" hoteliéři si mnuli ruce. Poptávka po noclehu v této kategorii hotelů totiž v Česku rostla nejrychleji. Ve třetím čtvrtletí se tu ubytovalo o 8,9 procenta více hostů než loni ve stejnou dobu.

Analytici se shodují, že to je pro Českou ekonomiku dobře. O Česko mají zájem bohatší turisté, kteří tu utrácejí více peněz nejen za ubytování, ale i za jídlo, zábavu a nákupy.

ČTĚTE VÍCE:

 

Právě se děje

Další zprávy