Česko se opět chlubí: Jsme rájem turistů

Dušan Klimeš
20. 8. 2007 9:55
Za tři měsíce se v Česku ubytovalo 3,4 milionu hostů
Hradčanské náměstí před Pražským hradem.
Hradčanské náměstí před Pražským hradem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česko je pro turistiku stále ideálním místem. Dle Českého statistického úřadu i ve druhém čtvrtletí pokračoval příliv jak zahraničních, tak domácích turistů.

Mezi dubnem a červnem jich statistikové evidovali 3,4 miliony, což je opět o 2,3 procenta více, než před rokem.

Nejvíce hostí se ubytovalo v hotelích nižších kategorií a penzionech. Přesto i Češi začínají objevovat kouzlo a pohodlí pětihvězdičkových hotelů.

Oproti loňsku tato zařízení přivítala o padesát procent více rezidentů, tedy českých občanů, než ve druhém čtvrtletí loňského roku.

Foto: Ondřej Besperát

Přesto podíl tuzemců v pokojích luxusních hotelů zůstává nízký. Tvoří jen něco málo přes deset procent návštěvníků a celkově jejich počet nedosahuje ani dvaceti tisíc za dané tři měsíce.

Praha stále láká

Hlavím lákadlem Česka zůstává Praha, která se na růstu počtu turistů podílela 35 procenty. Ovšem i ostatní kraje začínají lákat jak zahraniční, tak domácí cestovatele.

Moravskoslezský kraj se stal skokanem čtvrtletí, když sem dorazilo o patnáct procent lidí víc, než loni. Přitom v roce 2006 činil růst pouhou desetinu procenta. Na růstu druhého čtvrtletí se podílel téměř třiceti procenty.

Třetím nejrychleji rostoucím krajem se stal Plzeňský, který se z poklesu přes šest procent dostal k růstu o 9,4 procenta.

Počet přenocování zůstal téměř shodný s loňským rokem. Turisté v Česku přespávají průměrně tři noci, letos to tak celkově znamenalo 10,1 prodaných nocí v ubytovacích zařízeních.

Z pohledu původu si prim drží stále návštěvníci z Německa. Nejenže jich jezdí nejvíc, zůstávají průměrně i na nejdelší čas.

Následují Britové, Italové a turisté z USA. Stále významnější skupina jezdí z Ruska, které obsadilo šesté místo.

 

Právě se děje

Další zprávy