Hoteliéři cílí na boháče. Třeba luxusem ve větvích

hpv
16. 8. 2007 15:15
Megalomanské hotelové komplexy už nejsou in
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Kam jezdí bohatí lidé odpočívat? Rozhodně ne do obrovských luxusních hotelových komplexů. Lákají je relaxační hotely ve stromech, stavby z ledu, nebo třeba pod mořem.

Kvůli rostoucímu zájmu cestovatelů každým rokem "kuriózních" staveb přibývá. Před několika dny byl například na jihu Francie ve vesnici Saint-Paul de Vence otevřen hotel s pokoji ve větvích stromu.

"Hotel Orion má čtyři apartmá s dřevěnou vanou, masážní sprchou a přístupem k internetu. Největší má plochu 40 metrů čtverečních a nejmenší 20 metrů čtverečních. Pokoje jsou umístěny ve výšce pět metrů nad zemí," uvádí Tomio Okamura, z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Cena za noc začíná od 140 eur (asi čtyři tisíce koru) a liší se podle období a typu apartmá.

Smetánka ráda mrzne

Francozský hotel ve větvích ale není jediný svého druhu na světě. Hotelová síť Blueforest nabízí luxusní ubytování ve větvích v řadě zemí světa. Ubytování je prý velmi oblíbené u vyznavačů ekoturistiky.

Hotelový pokoj pod hladinou s výhledem na podmořský svět si bude zase možné brzy pronajmout v Dubaji. Hotel s názvem Hydropolis má mít 220 podmořských apartmá.

Ani ten však není jediný svého druhu na světě. Obdobný projekt se například staví ve Spojených státech.

Několikaletou stálicí mezi smetánkou jsou pak ledové hotely v severní části Evropy. Jeden z nich stojí ve švédské vesničce Jukkasjärvi. Na rozdíl od jiných "kuriózních hotýlků" se musí komplex z ledu a sněhu budovat každým rokem znovu. Začíná se stavět na přelomu října a listopadu, otevřen bývá v prosinci. Sezóna končí v dubnu, nebo květnu záleží na počasí.

Ubytování v ledovém hotelu je nutné objednat mnoho měsíců předem. Jedna noc na ledovém lůžku se sobí kůží pak vyjde asi na deset tisíc korun.

I když ne všichni bohatí turisté sáhnou po "kuriózních " hotelích, klid a soukromí požadují všichni. Pokud tedy chtějí přeplněná evropská pobřeží přilákat movitou klientelu, musí nabídnout něco víc, než pětihvězdičkové megalomanistické komplexy o stovkách pokojů s animačním programem a stravou typu all inclusive. Takové hotely už totiž dávno nejsou výsadou bohatých, ale zázemím pro střední vyšší třídu.

Cestovní kanceláře, které se na "top cestovatele" zaměřují, stále častěji nabízejí klientům samostatné vily s kompletním hotelovým servisem, privátní pláží, jachtou a taxi službou k osobnímu použití. Jídlo se podává na pokoji, v hodinu kterou si klient určí.

Takovým příkladem jsou vily na jinak turisticky přeplněném řeckém ostrově Zakynthos. Komplex vil Porto Zante de luxe vilas nabízejí českým turistům i některé tuzemské cestovní kanceláře. Jedenáctidenní dovolená pro jednu osobu ve vrcholné sezóně v něm stojí přibližně 101 tisíc.

Být v hotelu zcela sám

Miniaturní hotely, které často mívají jen jeden pokoj, nabízejí hostům absolutní soukromí a jsou na dlouhou dobu dopředu vyprodané.

Slovutný chrám Angkor Vat a na jeho úpatí je miniaturní luxusní hotýlek
Slovutný chrám Angkor Vat a na jeho úpatí je miniaturní luxusní hotýlek | Foto: Reuters

Nejmenší superluxusní hotel na světě je nyní hotel u světoznámé památky Angkor v Kambodži, která je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. "Má název 'The One'. Je v něm recepce, vrátný, kompletní nabídka služeb a díky tomu, že je v celém hotelu pouze jedno velké apartmá, tak je možno vyjít klientovi vstříc i v tom, aby byl některý z pokojů změněn na restauraci," říká Okamura.

Další hotel pouze s jedním pokojem "Grand hotel de Kromme Raake" je v Holandsku.

Jako nejmenší hotel na světě je však v Guinnesově knize rekordů zapsán hotel Punta Grande El Hierro na Kanárských ostrovech, který má čtyři pokoje. Nachází se v budově staré celnice a nabízí krásný výhled na vulkanické pobřeží.

Boj o bohaté se ale rozpoutal i mezi hoteliéry, kteří provozují velké komplexy. Někteří z nich se na základě různých výzkumů rozhodli, že do jejich hotelů smějí pouze dospělí hosté. Takových hotelů přibývá - jsou například v Řecku na ostrově Santorini nebo na Kubě.

 

Právě se děje

Další zprávy