Chemopharma je opět v konkurzu

ČTK
11. 4. 2006 14:38
Ústí nad Labem - Městský soud v Praze prohlásil konkurz na ústeckou společnost Chemopharma, největšího domácího výrobce náplastí.

Vyplývá to z údajů v Obchodním rejstříku. Firma má sídlo v Praze, ale veškerá výroba náplastí a léčiv je v Ústí nad Labem. Podnik se dlouhodobě potýká s finančními problémy. Od ledna se výroba omezovala, v březnu se zastavila. Zhruba 200 zaměstnanců se zatím do práce vrátit nemůže.

"Čekáme, že konkurzní správce přijede v nejbližších dnech," řekl dnes odborový předák podniku Jaroslav Bílek. Podle něj je nejdůležitější, aby se obnovila výroba. Do podniku by podle něj mohly vstoupit dvě firmy, které by dočasně financovaly provoz. "Doufám, že se se správcem dohodneme," uvedl Bílek.

Chemopharma již jednou v konkurzu byla, a to v srpnu 1996. Tehdy jej prohlásil ústecký krajský soud. Vrchní soud ale konkurz ještě téhož roku zrušil.

Společnost se ve finančních potížích ocitla již loni v březnu. Ústecká teplárna kvůli dluhu zastavila chemičce dodávky.

Na majetek firmy posléze prohlásil exekutorský úřad na žádost zahraničního věřitele exekuci. Několik týdnů stála výroba. Exekutorský správce Přemysl Jirák chtěl společnost v říjnu prodat v dražbě. Na vyvolávací cenu 109 milionů korun nikdo nereagoval.

Od začátku letošního roku má firma opět problémy. Lidé od ledna dostali zaplaceno pouze 1000 nebo 2000 korun. Prvního března nastoupili zaměstnanci na nucenou dovolenou. Někteří již dali výpověď. Firma zaměstnávala 250 osob, nyní jich je asi 190. Zájem o výrobky by podle Bílka byl, ale nejsou peníze na nákup surovin, což by měl vyřešit nový konkurzní správce.

Se žádostí o vyplacení dlužných mezd se mohou zaměstnanci obracet na správce. Chemopharma již dluží pražskému úřadu práce přes 11 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy