Pohledávky pojišťoven přilákaly zájemce

ČTK
8. 3. 2006 13:50
Praha - Do veřejného výběrového řízení České konsolidační agentury na blok pohledávek za dlužníky zdravotních pojišťoven se přihlásili tři zájemci.

Podle mluvčího agentury Jiřího Pekárka nelze zatím sdělit jména uchazečů, protože nabídky se budou teprve zkoumat. "Za 14 dní by se věcí měly zaobírat orgány agentury a 30. března by mohli zájemci provést hloubkovou kontrolu pohledávek," uvedl Pekárek.

Celková hodnota pohledávek v tomto bloku činí přibližně 3,6 miliardy korun. Jde o 3882 pohledávek za 2655 dlužníků. Pohledávky ČKA do svého portfolia převzala na základě usnesení vlády na konci minulého roku. Jediným kritériem výběrového řízení je nabídnutá cena.

Přihlášky do výběrového řízení mohli zájemci podávat do 7. března. Ti z nich, kteří splní kvalifikační předpoklady, budou nabídky předkládat 4. května.

ČKA v souvislosti s vyhlášením výběrového řízení uspořádala v polovině února investorský den, kde zájemcům představila charakteristiky pohledávek zahrnutých do bloku a podrobnosti kolem samotného výběrového řízení. Na akci bylo 40 zástupců ze 30 společností.

Strategie a harmonogram přípravy a prodeje bloků jsou součástí projektu, který v souladu s usnesením vlády povede k ukončení činnosti ČKA v roce 2007. Od zahájení blokových prodejů na podzim 2004 nabídla ČKA investorům 13 těchto transakcí s portfoliem pohledávek v celkové hodnotě téměř 70 miliard Kč.

Česká konsolidační agentura uzavřela podle předběžných neauditovaných výsledků loňské hospodaření rekordním výsledkem. Zisk 1,6 miliardy korun znamenal proti předchozímu roku zlepšení o pět miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy