ČEZ zvedá laťku. Vydělal 13 miliard

čtk, eko
17. 5. 2007 13:23
Nejziskovější firma zvýšila výdělek o čtvrtinu
Foto: ČEZ

Praha - Energetická skupina ČEZ pokračuje v ohlašování úspěchů. V prvním čtvrtletí roku jí vzrostl čistý zisk meziročně o čtvrtinu na bezmála 13 miliard korun. Provozní výnosy přesáhly 44 miliard a vzrostly o více než osm procent.

Oznámila to dnes firma. ČEZ loni hospodařil s konsolidovaným čistým ziskem 28,8 miliardy korun a letos jeho vedení očekává nárůst zisku o 22 procent na 35,1 miliardy korun.

Vydělá hlavně stát

Největší podíl v ČEZ a tedy i na jeho ziscích má stát. Ten také prostřednictvím Energetického regulačního úřadu dohlíží na ceny elektřiny a z energetického giganta ročně získává miliardy korun. Jen na dividendách za loňský rok si státní kasa přijde na osm miliard korun.

Celkem si už stát z ČEZu přišel na více než 84 miliard korun.

Další extra miliardy přitečou do státní kasy letos. Vláda totiž ne nedávném jednání odsouhlasila prodej sedmiprocentního balíku akcií energetické společnosti ČEZ.  Chce jimi zalepit díru v rozpočtu. Na stavbu silnic a dálnic se státu letos totiž nedostává zhruba 36 miliard korun.

Státní podíl v ČEZu chce získat sama firma. Ta má přebytek peněz a snaží se je tedy investovat. Čez už začal na burze skupovat volné akie firmy.

Zlaté časy nekončí

ČEZ je zlaté vejce, jehož hodnota bude v budoucnu dále růst. V Česku je jednoznačně nejziskovější firmou a díky rostoucím cenám elektřiny jí nejspíš ještě dlouho zůstane.

Po dnešním oznámení výsledků se dá čekat růst cen akcií společnosti na burze. Ta se dlouhodobě pohybuje nad tisícikorunovou hranicí.

Výroba elektřiny v rámci skupiny ČEZ v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla o 12 procent, což vedení ČEZ přičetlo hlavně rozšíření skupiny o elektrárny v Polsku a Bulharsku. "Výroba elektřiny v samotné ČR vzrostla pouze o dvě procenta, pozitivní dopad výrazného hospodářského růstu a zájmu o elektřinu v sousedních zemích byl vyvážen vlivem teplého počasí na
poptávku," uvedlo vedení skupiny ČEZ.

Podle oslovených analytiků sice teplá zima vyvolala pokles čisté spotřeby v České republice, ten však kompenzoval neutuchající hlad po elektřině za hranicemi. Růst zisku táhnou i nadále rostoucí ceny elektřiny. Ty se na velkoobchodní bázi pro letošní rok v ČR zvýšily meziročně o 16,9 procenta.
 

 

 

Právě se děje

Další zprávy