ČEZ za 15 let přihrál státu 84 miliard

Dušan Klimeš
7. 5. 2007 15:50
ČEZ slaví patnáct let
Foto: ČEZ

Praha - Je tomu patnáct let, co byla založena akciová společnost ČEZ. Za tu dobu dokázala zvýšit na čtyřnásobek své roční zisky, elektřiny ale vyrábí více jen o polovinu.

Zatímco v roce 1992 si ČEZ přišel na 7,2 miliard čistého, loni to již bylo 28,8 miliard. Díky investicím v řádech stamiliard má nyní i aktiva, která dosahují téměř 370 miliard korun.

Přitom roční výroba elektrické energie ze zvýšila "jen" o čtyřicet procent na 65 532 GWh.

Dobré hospodářské výsledky zajistily firmě ČEZ i místo premianta celého středoevropského regionu, kdy se o pozici největší firmy pere s rakouskou OMV.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Za pohádkovými zisky při patnáctiletém srovnání stojí konstantní zdražování elektřiny, ale i inflace.

Státní rezerva

Na své si z podnikání ČEZ přišel i stát. Státní pokladna si za oněch patnáct pomohla o 84 miliard korun. Převážná část, téměř 60 miliard, šla z daně z příjmu. Zbylých 24 miliard potom stát inkasoval jako "standardní" akcionář z dividend.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nyní se chystá další akce, jak z gigantu "vytáhnout" další peníze do státního rozpočtu. Vláda schválila privatizaci asi sedmi procent akcií, které prodá přes burzu. Do státní kasy by tak mělo připlout až třicet miliard korun.

Úspěchem, který si ČEZ může připsat, je ale snižování ekologické zátěže. Ještě v roce 1992 produkoval 724 tisíc tun oxidu siřičitého, nyní je to sedmkrát méně, asi 107 tisíc tun.

Za uplynulé roky se energetický gigant stal i jedním z největších zaměstnavatelů v zemi. Za patnáct let narostl počet zaměstnanců z necelých 14 tisíc na 31 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy