ČEZ: Příští rok bude zisk ještě vyšší

eko, ČTK
22. 12. 2005 14:31
Praha - Energetická společnost ČEZ plánuje v příštím roce zvýšit letošní rekordní zisk, který v současné době odhaduje na 16 miliard korun.

"Projeví se úspory v rámci integrace skupiny ČEZ, taktéž celý trh v Evropě pociťuje hlad po elektřině," uvedl generální ředitel ČEZ Martin Roman. Výsledek hospodaření by mělo ovlivnit také obchodování s povolenkami na emise oxidu uhličitého.

Podle Romana však stále není v rámci Evropské unie jasné, jak se budou povolenky účtovat, a tak není možné dopad odhadnout. ČEZ, který v rámci tzv. národního alokačního plánu obdržel zhruba třetinu všech českých povolenek, je podle Romana dosud spíše prodával, než nakupoval. "Ale teď naopak spíš budeme dokupovat, protože za prvé cena povolenek klesla a za druhé jsme nasadili více uhelné výroby," doplnil. S ohledem na následující roky, kdy firma očekává silně rostoucí poptávku po elektřině, bude muset povolenky podle Romana dokupovat.

Alternantivní zdroje nás zajímají

Firma se z tohoto důvodu zajímá také o alternativní zdroje povolenek, jako jsou JI a CDM projekty, v rámci kterých je možné investovat do snížení emisí v zemích mimo EU. V současné době jsou podle Romana hitem investice v Číně. Firma tak může například investovat do vyšší účinnosti elektrárny či do výstavby větrné farmy a na oplátku získat povolenky.

Firma má uzavřeno v současné době více než deset rámcových smluv s největšími evropskými obchodníky s povolenkami CO2. Od ledna plánuje vstup na amsterodamskou burzu povolenek ECX. "Máme proto zaručeny nejlepší ceny a nejnižší transakční náklady. Toto své know-how a infrastrukturu nabízíme i dalším zájemcům v ČR, kteří by chtěli prodat nebo nakoupit povolenky, formou brokerské služby," doplnil.

ČEZ je v posledních letech nejziskovější českou firmou. V minulém roce firma vydělal 12,4 miliardy korun, o rok dříve vykázala zisk 13,9 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy