Zisk ČEZu vzroste zhruba o 40 procent

ČTK, eko
29. 11. 2005 14:51
Praha - Skupina ČEZ by za tři čtvrtletí měla meziročně zvýšit čistý zisk o zhruba 40 procent na přibližně 14 miliard korun.

O téměř pětinu na více než 85 miliard by měly stoupnout tržby skupiny. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK. ČEZ zveřejní konsolidované údaje ve středu.

Téměř 14 miliard korun zisku a meziroční zhruba 37procentní růst odhaduje například Petr Novák ze společnosti Atlantik finanční trhy. "Hlavním důvodem tohoto velkého nárůstu by měl být výrazně lepší výsledek mateřské společnosti v důsledku vyšších cen domácích i exportních cen elektřiny a nižších provozních nákladů," uvedl. Vliv má mít také rozhodnutí ČEZ zvýšit podíly ve
svých distributorech elektřiny. Provozní výnosy by měly podle Nováka vzrůst o více než 17 procent na 85,8 miliardy.

Tomáš Gatěk z Patria Finance zisk skupiny předpovídá na 14,3 miliardy při tržbách 87,3 miliardy korun. Stejné tržby v souladu s tržním konsensem odhaduje i Tibor Bokor z Wood&Company. "I když je třetí čtvrtletí tradičně charakteristické nižšími tržbami, očekáváme, že společnost profitovala z rostoucích cen elektrické energie," uvedl Gatěk.

Mateřská společnost ČEZ zhruba před měsícem oznámila vlastní výsledky, podle kterých zvýšila v prvních devíti měsících roku zisk téměř dvojnásobně na 13,4 miliardy korun. Za celý letošní rok očekává růst na 16 miliard, celá skupina odhaduje 17,2 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy