ČEZ postaví jadernou elektránu v cizině, doma nesmí

Pavel Baroch
19. 3. 2008 20:30
Nejperspektivnější zemí je Rumunsko
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Vládní koalice nechce povolit stavbu nové jaderné elektrárny, a tak se elektrárenská společnost ČEZ chce se svým jaderným programem uplatnit v zahraničí.

"Děláme to, co je možné. Snažíme se naše kapacity uplatnit na zahraničních trzích," řekl Ivo Kouklík, ředitel sekce, která analyzuje možnosti stavby nových reaktorů.

Nejperspektivnější je pro ČEZ v tuto chvíli Rumunsko, kde chce firma investovat stovky milionů eur. "V případě výstavby třetího a čtvrtého bloku rumunské elektrárny Černavoda jsme už uspěli v tendru a po schválení rumunskou vládou se staneme jedním z ivestorů projektu," dodal Vladimír Schmalz, ředitel sekce, která má na starosti i zahraniční akvizice ČEZ.

Společnost ČEZ ale pokukuje i po dalších zemích, kde by se mohla podílet na tamním jaderném programu. Zajímá se například o Polsko a Pobaltské státy.

Ve velíně je klid. "Šrumec tu byl první hodinu, teď už je všechno porouchané, nemůžeme nic dělat. Chladíme reaktor, dokud máme čím," říká jeden z nich.
Ve velíně je klid. "Šrumec tu byl první hodinu, teď už je všechno porouchané, nemůžeme nic dělat. Chladíme reaktor, dokud máme čím," říká jeden z nich. | Foto: Ludvík Hradilek

Temelín vychází nejlépe

ČEZ se ovšem zároveň nebrání ani variantě nových jaderných bloků v Česku, i když současná vláda má ve svém prohlášení, že nebude podporovat stavbu žádných dalších reaktorů.

"Možnost, že by se mohla objevit změna postoje, ovšem existuje," soudí Ivo Kouklík z ČEZ. Pokud se v Česku v budoucnu postaví nový jaderný reaktor, bude to téměř na sto procent v Temelíně.

Pracovní skupina společnosti ČEZ totiž stále prověřuje možnost, že by se v Česku přece jen další reaktory postavily. A právě rozšíření Temelína se ukazuje jako nejvýhodnější.

"Temelín vychází ekonomicky výrazně nejlépe," řekl Aleš John, zástupce ředitele Divize výroba na nedávné pražské mezinárodní konferenci jaderných odborníků VVER 2007.

John připomněl, že ve hře jsou ještě Dukovany, Blahutovice na severní Moravě a Tetov na Pardubicku. Ovšem Temelín je všechny převyšuje.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ve světě je jádro na vzestupu

Podle ČEZ je nyní v Evropě i po celém světě jaderná energetika opět na vzestupu. Největší jaderný blok nyní staví Finsko, další rostou ve Francii. O jaderných elektrárnách uvažijí na Slovensku, v Polsku, Maďarsku či Pobaltí.

Společnost ČEZ - jakoby chtěla vyjádřit, o co v Česku přijdeme - uvedla, že kromě elektřiny přinesou dva nové bloky jaderné elektrárny bez ohledu na jejich výkon přibližně 700 vysoce kvalifikovaných pracovních míst a podpoří i navazující služby.

Průmyslové podniky v okolí získají zakázky za desítky miliard korun, postaví a opraví se silnice a další infrastruktura. "Všechny tyto efekty pomáháme vytvářet v zahraničí," poznamenal Ivo Kouklík.

Temelín a Dukovany vyrobí víc proudu

Ačkoli ČEZ nemůže v Česku postavit nové jaderné bloky, plánuje forma aspoň zvýšení výroby v Temelíně a Dukovanech. Do roku 2012 by tak obě jaderné elektrárny měly vyrábět 31 terawatthodin elektrické energie ročně, což je o šest až sedm terawatthodin více než nyní.

 

Právě se děje

Další zprávy