ČEZ je na cestě k největšímu zisku v historii

dkl
15. 8. 2007 13:25
Půl roku firmě stačilo k získání 21 miliard
Foto: ČEZ

Praha - Nejziskovější společnost v Česku opět splnila očekávání. Za první pololetí vykázala čistý zisk na úrovni 21 miliard korun. To je o 26 procent více než loni.

ČEZ, jehož majoritní podíl je v držení státu, je dominantním výrobcem a distributorem elektřiny v České republice. Zároveň je nejziskovější domácí firmou, loni vydělal 28,8 miliardy korun po zdanění.

Rekordní produkce

Analytici předpovídali, že se firmě podaří dvacetimiliardovou hranici prorazit a že tržby přesáhnou 83 miliard korun.

Generální ředitel ČEZ Martin Roman
Generální ředitel ČEZ Martin Roman | Foto: ČEZ

Výroba elektřiny stoupla o 13,2 procenta na rekordních 36 terawatthodin. Z toho více než třetina připadá na Českou republiku.

Tuzemská výroba v uhelných elektrárnách tvořila 64 procent. Výrazně, o 35 procent, se snížila výroba ve vodních elektrárnách. Důvodem byl nízký stav vody v řekách.

Zahraničí pomohlo

Na pololetních výsledcích se podílely hlavně aktivity v zahraničí, zejména elektrárny v Polsku a Bulharsku. V Česku vzrostla výroba o necelých pět procent vlivem teplého počasí na počátku roku.

Čerstvým úspěchem firmy je dohoda s moskevskou vládou o výstavbě tří elektrárenských bloků o celkovém výkonu 600 MW.

"Rusko a Moskevská oblast zvláště je z energetického hlediska velmi perspektivním trhem, zažívá velmi dynamický rozvoj, a potřeba zabezpečit spolehlivé dodávky elektřiny a tepla pro domácnosti i průmysl je stále naléhavější," říká Vladimír Schmalz, ředitel úseku fúze a akvizice firmy ČEZ.

Elektrárna Chvaletice
Elektrárna Chvaletice | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Za celý rok by manažeři firmy rádi viděli ve výsledovce zisk přesahující 35 miliard korun.

Dvacet korun každému

Dvě třetiny akcií ČEZ má v držení stát a každoročně díky dividendám získá injekci do rozpočtu. Přesto chce nyní vláda část svých akcií, až v hodnotě třiceti miliard, prodat.

Potřebuje totiž urgentně zalepit díru ve státním rozpočtu. Kupujícím akcií by měla být sama firma, která se dlouhodobě potýká s přebytkem likvidity, tedy že má příliš mnoho hotovosti.

Dividendu za loňský rok už má stát k dispozici. Na účet mu přišlo 6,8 miliardy korun čistého. Jelikož valná hromada společnosti schválila rozdělení dvaceti korun na jednu akcii, celkově se ze zisku k akcionářům dostalo 11,8 miliardy korun.

Stát plánuje využít peníze především na dopravu, ekologické zátěže či restituční nároky.

 

Právě se děje

Další zprávy