Šéfové ČEZ dostali na odměnách o pět milionů víc

Adam Junek
15. 8. 2007 9:57
Získali také více opcí na akcie energetického gigantu
Foto: ČEZ

Praha - O pět milionů korun víc na odměnách v hotovosti si v loňském roce připsalo pětičlenné představenstvo energetické společnosti ČEZ.

Celkově si na odměnách včetně tantiém přišla pětice manažerů v čele s Martinem Romanem na 16 milionů korun, vyplývá z výroční zprávy firmy.

"Navýšení je dáno tantiémami, které se o rok dříve nevyplácely," vysvětlil na dotaz deníku Aktuálně.cz mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Tantiémy se vyplácejí jako určité procento z rozdělovaného zisku a schvaluje je valná hromada.

Souvislosti
Autor fotografie: ČEZ

"Jinak již pět let má představenstvo neměnnou výši odměn," doplnil Kříž. Martin Roman jako předseda představenstva 105 tisíc korun měsíčně, jeho místopředsedové 84 tisíc a zbývající dva členové 52,5 tisíce  korun měsíčně.

SOUVISLOSTI:
Cena elektřiny prudce podraží. Lidem až o deset procent

Kromě toho pobírají nejvyšší šéfové ČEZ normální mzdu v rámci výkonu svých funkcí ve společnosti, tedy ředitele či ředitelů divizí.

Představenstvo si také výrazně polepšilo díky opčním smlouvám na nákup akcií. Zatímco v roce 2005 jich uzavřelo za 58 milionů, loni to bylo za více než 200 milionů korun.

Loni ČEZ hospodařil s konsolidovaným čistým ziskem 28,8 miliardy korun a letos vedení společnosti očekává  nárůst zisku o 22 procent na 35,1 miliardy korun.

Jak se mu daří plán, se finanční trhy dozvědí ve středu - ČEZ totiž zveřejní výsledky hospodaření za první pololetí.

 

Právě se děje

Další zprávy