Česko zůstává rájem pro německé turisty

Dušan Klimeš
16. 2. 2007 10:43
Praha - Památky i příznivý kurs znovu přilákal do České republiky rekordní počet turistů. Nejvíce jich přijelo z Německa.
Pro samotné Japonky byl průvod v kimonech neobvyklý zážitek.
Pro samotné Japonky byl průvod v kimonech neobvyklý zážitek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Z celkových 12,7 milionů cestovatelů, kteří loni do republiky zavítali, jich bylo půl milionu právě ze sousedního státu. Přijíždějí nakupovat vánoční dárky a na "opožděné" dovolené.

Němce ovšem přestala lákat Praha.

Pouze třetina z nich zavítala do hlavního města, ostatní volili raději regiony. Podle Českého statistického úřadu se nejkratší dobu zdrželi v prosinci, naopak nejdéle pobyli v únoru.

Do Čech, ale ne v létě

V prosinci totiž přijíždějí jen na krátké dovolené, kdy Česko využívají pro levné nákupy vánočních dárků. Naopak na sníh bohatý loňský únor zapříčinil, že právě v tomto měsíci se zdržovali v Česku nejdéle, právě kvůli dovoleným na lyžích.

Přesto nejvíce Němců přijelo v září. V roce 2005 byl nejoblíbenějším měsícem květen.

"V letních měsících dávají pravděpodobně přednost dovolené u moře," uvádějí statistikové.

Hotel Corinthia vedle Nuselského mostu.
Hotel Corinthia vedle Nuselského mostu. | Foto: Ondřej Besperát

Pět hvězdiček na každém rohu

Novým fenoménem českého turismu jsou pětihvězdičkové hotely. Ty vyrůstají nejen v Praze, ale i v dalších českých regionech.

Praha se může pyšnit i osmým nejluxusnějším hotelem světa, kterým je Riverside společnosti MaMaison. Pokoj v tomto hotelu se dá pořídit od osmi tisíc korun na noc.

V pětihvězdičkových hotelech loni přenocovalo o patnáct procent turistů více než v roce 2005.

Praha stále láká

K dalším národům, pro které je Česko lákavým cílem, patří Britové, Italové, Američané a Španělé. Ale například druzí Britové oproti Němcům milují Prahu. Celých 90 procent jich přijede právě sem, stejně tak Španělů.

Pohled na Vltavu z letadla.
Pohled na Vltavu z letadla. | Foto: Ondřej Besperát

Britové ovšem přijíždí v průměru jen na 2,7 noci. Zvykli si tak na víkendové výlety "za krásami Prahy", které jsou podpořeny levnými lety nízkonákladových aerolinek.

Nejdéle se v Česku zastaví Rusové, a to na celých pět nocí.

Oproti tomu tuzemští cestovatelé volí zcela jinak. Češi mají stále oblíbené jihočeské rybníky, a tak byl jimi tento kraj zdaleka nejnavštěvovanější.

 

Právě se děje

Další zprávy