Česko má rekordní přebytek zahraničního obchodu

ČTK ČTK
7. 5. 2012 9:55
Tempo březnového růstu vývozu i dovozu však bylo nejnižší od prosince 2009
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zahraniční obchod skončil v březnu historicky nejvyšším přebytkem 37,5 miliardy korun, meziročně tak byl vyšší o 14,5 miliardy korun.

Vývoz v březnu podle předběžných údajů meziročně stoupl o 6,9 procenta na 277,7 miliardy korun a dovoz o 1,4 procenta na 240 miliard korun. Informoval o tom Český statistický úřad.

Podle něj tempo březnového růstu vývozu i dovozu bylo nejnižší od prosince 2009, obrat zahraničního obchodu v tento měsíc ale dosáhl nejvyšší hodnoty v historii České republiky.

Podle Jana Vejmělka z Komerční banky březnový přebytek zahraničního obchodu překonal i ta nejoptimističtější očekávání, bohužel však za očekáváním zaostala dynamika zahraničního obchodu. Ukazuje se, že za vysokým přebytkem českého zahraničního obchodu nestojí ani tak silná poptávka po českém zboží, jako spíše slabá domácí poptávka.

"Nízká ekonomická aktivita v tuzemsku projevující se omezenou investiční aktivitou na straně firem a neochotou domácností utrácet za spotřebu se totiž podepisuje na nižších dovozech," dodal Vejmělek.

Povzbudivé, ale..

Analytik Akcenty Miroslav Novák upozornil na to, že rekordní přebytky zahraničního obchodu ze začátku letošního roku jsou určitě povzbudivé, avšak další měsíce mohou přinést mírné zklamání. "Stále nepříznivá ekonomická situace v evropských zemích a nepříliš povzbudivá data chodící poslední dobou z německé ekonomiky budí oprávněně obavy," dodal.

"Za celý první kvartál došlo k rozšíření obchodního přebytku v metodice relevantní pro hrubý domácí produkt o 36 miliard korun," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Takto vysoké číslo podle něj dává předpoklad, že ekonomika zřejmě v letošním prvním čtvrtletí zaznamenala meziroční růst i při klesající poptávce ze všech domácích složek.

V kategorii strojů a dopravních prostředků přebytek v březnu meziročně vzrostl o 10,7 miliardy korun, u průmyslového spotřebního zboží o 3,6 miliardy korun a u polotovarů a materiálů o 2,7 miliardy korun. V případě obchodu se surovinami klesl o sto milionů.

Naopak se prohloubil deficit u minerálních paliv o dvě miliardy korun, u chemických výrobků o 300 milionů korun a u potravin a živých zvířat o 100 milionů korun. Kladné saldo obchodu s nápoji a tabákem, které činilo 100 milionů korun, zůstalo na stejné úrovni jako loni v březnu.

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků se meziročně zvýšil o 8,4 procenta, což odpovídá nárůstu o 11,9 miliardy korun. Jejich dovoz stoupl o 1,2 procenta, tedy o 1,2 miliardy korun. Vývoz a dovoz byl vyšší hlavně u silničních vozidel a strojů a zařízení k výrobě energie, naproti tomu klesl u telekomunikačních zařízení.

Dovoz minerálních paliv meziročně stoupl o 13 procent, tedy tři miliardy korun. Dovoz ropy byl v hodnotovém vyjádření vyšší o 21,4 procenta, v naturálním vyjádření klesl o 2,9 procenta. Dovoz zemního plynu byl v hodnotovém vyjádření o 23,2 procenta vyšší, naopak v naturálním vyjádření se snížil o 13,8 nižší.  

 

Právě se děje

Další zprávy